U šerpu sipati 2l mleka i dodati 700g šećera. Kuvati na tihoj vatri uz povremeno mešanje (dok provri uključite ringlu na dvojku, posle smanjite temperaturu tako da masa blago ključa). Karamel je gotov kada se količina drastično smanji, masa zgusne i dobije lepu karamel boju. Sklonite sa šporeta i u vruće dodajte oko 200g oraha i 125g putera, sve lepo izmešati da se puter otopi i dobije ujednačena masa.
Toplim karamelom filovati veliko pakovanje oblandi, pokriti ih papirom i pritisnuti teškim predmetom.
Ostaviti da odstoje nekoliko sati, mada, najbolje je spremiti ih "za sutra".
Buditi strpljivi jer proces kuvanja karamela traje dugo, ako povećate temperaturu karamel će zagoreti. Zgodno je kuvati ga u šerpi većeg prečnika jer se tada lakše odredi kada je postignuta željena gustina (prilikom mešanja ostaje trag za varjačom i vidi se dno šerpe). Ipak, pazite da ne preterate sa gustinom jer se u tom slučaju fil ušećeri prilikom hlađenja. Ove oblande su čista klasika, a puter i orasi savršeno dopune ukus karamela.
Sastojci: 2l mleka, 700g šećera, oko 200g oraha, 125g putera, oblande - veliko pakovanje.