Serbian Cookbook

recepti, fotografije, saveti, naučite da kuvate... recipes, photos, advices, cooking lessons...

Friday, 18 April 2025

Torta od urmi, sa lešnicima - Vintage Dates and Hazelnut Cake

›
Torta od urmi, sa lešnicima - skromna, mirisna, bogatog ukusa. Od svega nekoliko osnovnih sastojaka dobićete tortu koja osvaja svojom jednos...
Friday, 15 March 2024

"IL MULINO" špagete - "IL MULINO" spaghetti

›
Propržiti slaninicu na maslinovom ulju sve dok ne postane "krckava". Dodati kolutiće praziluka, pa još malo propržiti. E sada, ...
Tuesday, 17 January 2023

Pileći paprikaš - Chicken stew

›
Iseckati na kocke dve-tri glavice crnog luka srednje veličine, dodati pileće ili ćureće meso (krilca, belo meso i slično), dve sveže papr...
Tuesday, 19 July 2022

Non+ultra starinski kolač - Non+ultra an old-fashioned cookie with a peculiar name

›
Ovo je jedan starinski kolač koji se neobično zove. Izuzetno je ukusan, jednostavan, lepo izgleda, jeftin... 
Friday, 8 July 2022

Baka Nadina pašteta od patlidžana - Granny Nada's aubergine pâté

›
Pašteta od plavog patlidžana je ukusan i zdrav namaz. Priprema se jednostavno. Možete je poneti na posao, poslužiti kao lagani obrok...
Wednesday, 8 June 2022

Zeleno bezalkoholno osveženje - Green refreshing drink

›
Nekoliko lepih, sočnih limeta iseći na četvrtine i staviti u veći bokal. Posuti ih smeđim šećerom (demerara, svetli maskovado) i grubo i...
Friday, 13 May 2022

Reform torta - Reform cake (vintage walnut and chocolate cake)

›
Reform torta jedna je od princeza među finim tortama. Recepti naših baka su isti, ili vrlo slični. Evo, dajem svoj doprinos, da od zaborava...
Monday, 4 April 2022

Čokoladna Pavlova - Chocolate Pavlova

›
Čokoladna Pavlova - jednostavna, neodoljiva, osvežavajuća! Nežan spoj čokoladne puslice koja je spolja krckava a iznutra mekana i sočna, kr...
Thursday, 17 March 2022

Dva brza preliva, Pesto i sos sa gorgonzolom (za testeninu, njoke...) - Two simple sauces, Pesto and Gorgonzola sauce (for pasta, gnocchi...)

›
Dva jednostavna, očas gotova ukusna preliva, za testeninu ili njoke. Onih dana, kada niste raspoloženi da se mnogo petljate oko ručka - dok ...
Monday, 21 February 2022

"Žur vekna" (beli komisbrot) - Vintage "Party Loaf" (White pound cake )

›
"Žur vekna", još jedan starinski kolač - sjajan način da se potroši višak belanaca.
Monday, 14 February 2022

Kandirana kora od pomorandže - Candied orange peel

›
Ovo je starinski način pripreme kandirane kore od pomorandže.  Skupiti koru od nekoliko pomorandži (najbolje neprskane, organske), odabrati...
Sunday, 23 January 2022

London štangle - "London bars"

›
London štangle - biser među finim starinskim kolačima! Jedinstvena harmonija nekoliko tekstura i ukusa. 
Friday, 31 December 2021

Spiced Daiquiri Cocktail

›
Priča kaže da je Hemingvej mnogo voleo koktele. Omiljeno mesto za uživanje u njima bio mu je "La Florida Bar" na Kubi. Često je i ...
Wednesday, 3 November 2021

Bečka pita sa jabukama (brza varijanta, od gotovih kora) - Viennese apple strudel (quick and easy way, with phyllo pastry)

›
Čuvena kraljevska bečka štrudla sa jabukama pravi se od "tegljenih" kora - pogledajte recept ovde . Tradicionalni postupak zaht...
Wednesday, 18 August 2021

Ajmokac - Turning leftover chicken into lunch (traditional recipe)

›
Zaboravili ste na ajmokac??? Još jedna ukusna kombinacija, da se upotrebi ne baš omiljeno "belo meso iz supe" ili ostaci pilećeg p...
Saturday, 22 May 2021

Dudina keks torta - "Petit beurre biscuits" cake (no bake)

›
Brzo, lako i bez pečenja!
Friday, 9 April 2021

Pilav - Humble rice pilaf (oven baked)

›
Jednostavan i ukusan pilav - podseća na detinjstvo. Svaka domaćica ima neku svoju verziju, a ovako su mene naučili kako se pravi "tana...
Friday, 19 February 2021

Puškinove šnicle - Pushkin's schnitzel

›
Pohovane šnicle, na malo drugačiji način... Vrlo jednostavne i ukusne.
Wednesday, 10 February 2021

Monaška salata - Monk's salad

›
Kupus salata, samo malo drugačija... za promenu. 
Friday, 11 December 2020

"Damen kapric" - "Lady's caprice" (simple, old fashioned dessert)

›
"Damen kapric" - jednostavan i prefinjen kolač "za svaki dan"... 
Friday, 27 November 2020

Zapečena sarmica od slatkog kupusa - Stuffed cabbage rolls

›
Čini mi se da su ove sarmice nepravedno zaboravljene... Jesu drugačije, ali vrlo ukusne!
Monday, 26 October 2020

Šumadijska Gibanica - Gibanica (Šumadija region traditional phyllo dough pie, filled with cheese)

›
Kraljica - Gibanica!!!  Ali ne neka tamo razmažena, raskalašna, ohola kraljica... Nego jednostavna, skromna, prefinjena i svima omiljena!!!...
Thursday, 8 October 2020

Bele kiflice sa džemom - Rustic jam rolls

›
Bele kiflice - sipkave, ukusne!!! Sastojci - skromni, uvek ih ima u špajzu. Priprema - jednostavna.  
Friday, 18 September 2020

Knedle sa šljivama (na još jedan način) - Plum dumplings (method 2)

›
Mislila sam da su jedine prave knedle sa šljivama one od "krompirovog" testa, a da su svi drugi recepti u stvari neka izmišljotina...
Thursday, 13 August 2020

Knedle sa šljivama (gomboce) - Plum dumplings with potato dough (Gomboc)

›
Knedle sa šljivama - letnji ručak ili desert!
Friday, 31 July 2020

Melitzano salata (sa plavim patlidžanom) - Melitzano salad (Greek eggplant dip)

›
Tradicionalna grčka salata-namaz od plavog patlidžana. Izuzetno ukusan doručak ili večera. Savršen dodatak uz meze, prilog uz meso... 
Wednesday, 22 July 2020

Gratinirano povrće (Ratatui) - Vegetables gratin (Ratatouille)

›
Ukusan, lagan, jednostavan... pravi letnji ručak.
Friday, 19 June 2020

Jagnjeća kapama - Lamb "kapama" (with spinach and rice)

›
Izabrati lep komad jagnjetine - butku, plećku, kotlete (krmenadle) ili deo oko rebara. Pripremiti dublju posudu za pečenje odgovarajuće v...
Saturday, 30 May 2020

Čupavci (uvaljani u kokos, bademe, lešnike...) - Lamingtons

›
Veseli i ukusni!  Umutiti varjačom 50g putera (ili margarina). U drugoj posudi mikserom penasto umutiti 2 cela jaja sa 250g šećera. U umu...
Friday, 1 May 2020

Šne nokle - Floating island dessert

›
Zaboravljene Šne nokle...  Staviti 1 litar mleka da provri na umerenoj temperaturi. Umutiti 5 belanaca sa prstohvatom soli u čvrst šne...
Friday, 17 April 2020

Prebranac - Traditional white beans casserole

›
Oko 400g belog pasulja naliti sa malo vode, staviti da provri i kuvati par minuta. Ovu prvu vodu odliti, naliti pasulj većom količinom v...
Friday, 6 March 2020

"Osinje gnezdo" - "Wasp nest" pastry

›
Još jedan zaboravljeni kolač iz bakine kujne. Osinje gnezdo je starinski naziv ove poslastice što podseća na saće. U 50ml mlakog mlek...
Friday, 14 February 2020

Makedonska pita - Pastrmajlija - Traditional Macedonian pie

›
Pastrmajlija je rustična makedonska pita od hlebnog testa, nafilovana mesom i zalivena razmućenim jajima. Često je ovalnog oblika sa ...
Tuesday, 21 January 2020

Cimet rolnice - Cinnamon rolls

›
Cimet je u Evropu stigao sa Šri Lanke još pre par hiljada godina. Stari Rimljani počeli su da ga koriste da bi naglasili aromu vina. Pe...
Friday, 27 December 2019

Pihtije - Traditional Serbian meat aspic

›
Aktuelna je zimska, praznična sezona - nezaobilazna tema su pihtije. Koliko sam uspela da primetim podjednako su brojni i ljubitelji, i ...
Thursday, 14 November 2019

Žerbo kocke - Gerbeaud squares (Hungarian dessert)

›
Žerbo kocke me vrate u detinjstvo, svaki put kada ih napravim.  Potopiti kocku svežeg kvasca (40g) u 200ml mlakog mleka i dodati 6 kaš...
Friday, 13 September 2019

Gogolj-mogolj (okrepljujući napitak) - Gogol-mogol (invigorating drink for everybody)

›
Gogolj-mogolj je okrepljujući napitak za decu, koji se tradicionalno priprema u Rusiji, vrlo jednostavno. Prija i odraslima... U šol...
Thursday, 8 August 2019

Paprike punjene sirom - Cheese stuffed red peppers

›
Izabrati 10 lepih sočnih, duguljastih crvenih ili zelenih paprika, očistiti ih od semenki i oprati. Za fil, potrebno je izmrviti oko 500g...
Monday, 15 July 2019

Ciganski kotlet - Pork cutlet gypsy style

›
Svinjske kotlete uvaljati u začine po izboru (so, biber, ruzmarin, majčina dušica i slično), pržiti ih ili ispeći u rerni. Gotovo meso p...
Monday, 1 July 2019

Filovani šampinjoni (na dva načina) - Stuffed button mushrooms (two ways)

›
Pripremiti oko 500g svežih šampinjona sa većim kapicama. Oprati ih pod mlazom tekuće vode, otkinuti im drške. Drške se kasnije mogu upot...
Friday, 7 June 2019

Voćna salama - Fruit salami

›
Voćna salama je još jedna izuzetna poslastica iz kategorije: posni kolači iz bakine sveske požutelih stranica. Iseckati 300g suvih š...
Thursday, 4 April 2019

Padobranci - Rustic walnut macarons ("Parachutes")

›
Padobranci - cenjeni kolač naših baka, u stvari je rustična i jednostavna verzija francuskih "macarons". Uopšte nema potrebe...
Tuesday, 22 January 2019

"Panj" torta - Buche de Noel cake

›
Panj torta je klasičan praznični francuski desert, koji je evoluirao u više varijacija. Evo jedne... Priprema je prilično jednosta...
Wednesday, 7 November 2018

Saher torta (od Dude) - Sachertorte (another version)

›
Pre izvesnog vremena objavila sam post sa receptom za Saher tortu (18.4.2011.). U međuvremenu sam isprobala i ovu drugu varijantu u koju ...
Tuesday, 20 September 2016

Pandoro ("zlatni hleb") - Pandoro ("golden bread")

›
Povukla me znatiželja, večita dilema: Pandoro ili Panetone?! Izabrala sam - Pandoro, tradicionalni italijanski "slatki" hleb, k...
Sunday, 6 March 2016

Fini kolač sa jabukama i vrući krem sos - French Laundry's Apple Kuchen with hot cream sauce

›
Ovaj kolač sa jabukama je jednostavan, skroman, prefinjen. Divno izgleda zbog neobičnog načina na koji se ređaju kriške jabuke. Nemojt...
›
Home
View web version

About Me

My photo
Nina
Želim sa Vama da podelim ljubav prema dobrim, tradicionalnim jelima koje sam naučila da spremam gledajući mamu kako kuva, ali i prateći aktuelne kulinarske trendove. Recepte vredno zapisujem, prepisujem, sakupljam… i isprobavam. U mojoj kuhinji, svako se oseća kao deo porodice. Nema ovde ništa kitnjasto, šareno i preterano “fensi”... Stari, dobri, porodični recepti, neka moderna kombinacija, neki recept iz drugih krajeva... Skuvati dobar ručak, a ne potrošiti mnogo novca, iskoristiti namirnice kojih ima u kući - to je posebno umeće…
View my complete profile
Powered by Blogger.