Korice
Zamesiti tvrdo testo od ovih sastojaka - 1 puna kašika masti, 2 žumanca, 1 celo jaje, 2 šoljice mleka, 1/2 praška za pecivo, 2 kašike šećera, brašna po potrebi. Ovu količinu testa podeliti na 10 jednakih jufkica. Svaku jufku rastanjiti, na debljinu od oko 2-3mm i ispeći na poleđini pleha. Ispečene kore zaviti u čistu krpu i ostaviti da odstoje.
Napraviti 10 korica od ove količine testa je prava majstorija, zahteva dosta vremena, korice će biti veoma tanke... Ali ako baš niste ekspert ili biste da ubrzate proces, slobodno napravite 6 korica. Uopšte ne smeta što će biti deblje za 1mm.
Ima još jedna caka koja omogućava da lakše rastanjite kore i da se pri tom ne lepe za podlogu: masu za korice staviti između dva lista papira za pečenje, rastanjiti oklagijom. Dešava se da se papir za pečenje malo izgužva, pa je zato potrebno listove papira povremeno odlepiti od testa. Takođe, rozen torta može da bude i okrugla. Okrugla, prelivena fondanom bledo roze boje, prosto je neodoljiva.
Ako biste da izbegnete oklagiju, gotove kore za rozen tortu su prilično kvalitetne, naročito ako ih kupite u nekoj dobroj, staroj radionici za pravljenje kora. Time ćete bitno ubrzati pripremu.
Fil
300g šećera ušpinovati sa čašom vode (1-2dl). Kada provri i šećer se potpuno rastopi dodati oko 500g mlevenih oraha i 2 kesice vanilin šećera. Kada se popareni orasi dobro ohlade dodati 350g penasto umućenog putera i sve lepo izmešati varjačom. U tankom sloju filovati kore, truditi se da na svakoj kori bude podjednako fila (oko 3 kašike). Poslednju koru ne treba filovati. Tortu pokriti papirom za pečenje i pritisnuti nekim malo težim predmetom da se lepo zalepi. Zgodno je upotrebiti knjigu većeg formata. Ostaviti da odstoji 24h.
Fondan
Sutradan pripremiti fondan na ovaj način - u 250g šećera u prahu dodati komadić putera i par kapi soka od limuna. Uz neprekidno energično mešanje dodavati jednu po jednu kašiku ključale vode, sve dok ne pobeli i sav šećer se pretvori u glatku kompaktnu masu. Utroši se 3-5 kašika vode. Bitno je da se ne pretera sa vodom jer će fondan curiti. Na kraju dodati kap crvene farbe za kolače ili ekstrakta maline, da se dobije lepa roze boja. Fondanom preliti tortu i ostaviti da odstoji još 24h. I fondan može da se kupi, gotov, u nekoj od boljih poslastičarnica.
Na kraju, rozen tortu seći kao sitan kolač u pravougaonike oko 2x6cm. Da bi se dobili lepi parčići, za sečenje možete upotrebiti skalper koji Vam služi samo za kolače, a postoji i posebna žičana mreža za sečenje kolača (tako će parčići biti jednakih dimenzija).
Jako je bitno da torta odstoji najmanje dva dana pre serviranja da bi korice smekšale i lepo upile fil, pa je zato nemojte praviti ako Vam je potrebno "nešto slatko što može odmah da se jede".
Sastojci: Korice - 1 puna kašika masti, 2 žumanca, 1 celo jaje, 2 šoljice mleka, 1/2 praška za pecivo, 2 kašike šećera, brašna po potrebi. Ili 10 gotovih kora za rozen tortu. Fil - 300g šećera, 500g mlevenih oraha, 2 kesice vanilin šećera, 350g putera. Fondan - 250g šećera u prahu, komadić putera, par kapi soka od limuna.