Polumeseci od mesa izuzetno su zgodni da se pojedu "s nogu", kao brza večera, doručak, ako iznenada banu gosti. Treba ih imati pripremljene u zamrzivaču. Super su i za dečije rođendane, slavlja... jer se mogu napraviti i do nekoliko nedelja unapred.
Jedan paket gotovog lisnatog testa izvaditi iz zamrzivača da se odmrzne, a za to vreme napraviti fil.
Na malo ulja propržiti sitno iseckan crni luk, 1 čen belog luka, na kockice iseckane 2 zelene paprike - da sve lepo smekša i luk postane staklast. Zatim, u fil dodati oko 600g mlevenog junećeg mesa i još malo propržiti. Pred kraj dodati 100ml belog vina, so, biber, mleveni kim, origano, usitnjen lovorov list - ukrčkati, da tečnost ispari. Na samom kraju dodati par kašika pirea od paradajza. Fil treba da je suv, skoro bez safta. Treba ga potpuno ohladiti pre nego što se počne sa filovanjem testa.
Lisnato testo razviti u tanku koru (debljine do 0.5cm), seći na kocke 10x10cm. Viljuškom razmutiti jedno jaje, pa kuhinjskom četkicom premazati ivice svakog kvadrata. Stavljati fil na sredinu, preklopiti na pola, okruglom modlom ili čašom (čije su ivice prethodno umočene u brašno) seći polumesece.
Polumesece ređati u podmazan pleh, premazati ih jajetom (po želji, mogu da se pospu kimom, susamom ili makom), svaki probušiti viljuškom da lepo "diše" u toku pečenja - peći u rerni zagrejanoj na 200°C. Gotovi su relativno brzo, kad porumene.
Tople polumesece poslužiti uz jogurt, tarator ili neku drugu salatu, mileram.
Kada imate vremena napravite veću količinu i deo zamrznite (količinu sastojaka proporcionalno uvećati).
Sastojci: 1 pakovanje gotovog lisnatog testa, 1 glavica srednje veličine crnog luka, 1 čen belog luka, 2 zelene paprike, 600g mlevenog junećeg mesa, 100ml belog vina, so, biber, mleveni kim, origano, usitnjen lovorov list, 2-3 kašike pirea od paradajza, 1 jaje za premazivanje. Fil treba da je suv, skoro bez safta. Treba dobro ohladiti fil pre nego što se počne sa filovanjem testa.