Za pohovanje se mogu upotrebiti sveži ili smrznuti fileti soma, bez kostiju. Naravno, ukusniji su komadi tek upecanog soma koje ste nabavili od lokalnih alasa. Ako koristite smrznute, prethodno ih odledite i papirnim ubrusom lepo osušite.
Filete posoliti i pohovati na klasičan način. Treba ih uvaljati u brašno, jaja, pa u prezle i pržiti na zagrejanom ulju da lepo porumene. Ispohovane ih odložiti na papirni ubrus da upije višak masnoće. Pohovane filete soma služiti kao i svako drugo pohovano meso... Uz limun, pire, bareni krompir sa blitvom, krompir salatu, tartar sos, bareno povrće, neki drugi preliv po izboru, salatu.
Ukoliko Vam je dosadio klasičan način pohovanja, možete dodati malo parmezana u jaja, a u prezle susam, ili istucan kikiriki, ili seckane maslinke, ili alevu papriku, ili kukuruzne pahuljice, ili neki začin po izboru...
Sastojci: fileti soma ili druge ribe, so, brašno, jaja, prezle.