Kropmir na puno načina, nezaobilazan prilog uz meso bilo da je reč o nedeljnom ručku, prazniku, porodičnom okupljanju... Gratinirani krompir osim kao prilog, može da se posluži i kao glavno jelo uz sezonsku salatu.
Slaninicu iseckati na kocke i propržiti na puteru, dodati kolutove praziluka i još malo pržiti, posoliti, pobiberiti i preručiti u posudu za pečenje. Krompir oljuštiti i iseći na kolutove debljine najviše 0.5cm. Preko pržene slanine i praziluka poređati krompir, tako da se kolutovi ne preklapaju perviše nego da formiraju jedan sloj. Premazati debljim slojem kisele pavlake. Naliti bujonom "da ogrezne".
Umesto domaćeg bujona može da posluži kocka za supu rastvorena u vodi. Obilno posuti narendanim parmezanom ili nekim drugim sličnim tvrdim sirom. Zapeći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C tako da odozgo porumeni i formira se krckava korica, a krompir bude mekan (oko 45 minuta).
Gratinirani krompir poslužiti dok je vruć.
Sastojci: 500g krompira, 150-200g dimljene slanine, 1 praziluk, 1 kašika putera, so, biber, 200ml bujona, 200g kisele pavlake, 50g rendanog parmezana ili drugog tvrdog sira.
Potato gratin
Potato gratin might be served as well as a side or main dish.
Fry the bacon cubes in a little butter until crispy and golden. Add slices of leek and fry few more minutes. Remove from the heat and season to taste with salt and pepper. Transfer into the gratin dish. Peel and cut the potatoes into 0.5cm thick slices. Arrange the potato slices to form one layer over the leek and bacon. Spoon creme fraiche over the top, pour homemade chicken stock and sprinkle with the parmesan. Bake in the oven to 180°C for 40-50 minutes or until golden and crispy on top.
Serve immediately, while hot.
Ingredients: 500g potatoes, 150-200g bacon, 1 leek, 1 table spoon butter, salt, pepper, 200ml stock, 200g creme fraiche, 50g parmesan.