Starinski kolač sa bademima - vrlo jednostavna, brza a prefinjena poslastica. Naročito je zgodan za domaćice početnice jer teško da može u nečemu da se omaši.
100g badema sa ljuskom iseckati ili grubo usitniti u avanu. Kada me mrzi da vadim avan, bademe uvijem u čistu kuhinjsku krpu i grubo ih usitnim oklagijom. U tiganju rastopiti komad putera (oko 20g) i dodati usitnjene bademe. Propržiti minut-dva na umerenoj temperaturi, uz mešanje.
Zagrejati rernu na 170°C. Izmeriti masu 3 domaća jajeta (to je oko 160g, zavisi od veličine jaja). U posudu za mućenje staviti onoliko putera kolika je bila masa tri jajeta i isto toliko šećera. Penasto umutiti puter i šećer. U to dodati jedno jedno po jedno, 3 jajeta. Znači, dodati jedno jaje pa ga umutiti mikserom u masu, onda dodati drugo jaje, umutiti, na kraju i treće jaje... Odmeriti brašno - onoliko kolika je bila masa tri jajeta. U brašno dodati narendanu koru jednog limuna, pa izručiti u umućenu masu od putera i jaja. Sve umutiti mikserom. Pripremljenu masu izručiti u manji okrugli pleh, koji je prethodno podmazan ili obložen papirom za pečenje. Odozgo posuti propržene bademe, ispeći kolač. Paziti da se ne prepeče!
Da bi deci bilo zanimljivije, ja sam ga pekla u kalupu za veće mafine - ispalo mi je tačno 12 komada. A ne mora ni da odstoji do sutradan, nego može odmah da se jede!
Kolač poslužiti kao desert, uz kafu, spakovati za užinu ili neka bude večera.
Sastojci: 3 domaća jajeta (oko 160g), jednake mase putera, šećera, brašna, kora 1 limuna, 100g badema, još 20g putera.
Grandma's almond cake
This almond cake is very simple to make and delicate desserts. Perfect for beginners!
Roughly chop 100g almonds, using pestle and mortar. In a saucepan melt the butter (about 20g) and add almonds. Toss for a minute or two on medium heat.
Preheat the oven to 170°C. Measure weight of 3 free range eggs (it's about 160g, depending on the size of the eggs). In the mixing bowl mix the butter (the same weight as the weight of three eggs) and add the same amount of sugar. Add 3 eggs, one at a time. It means, add one egg and whisk it into the butter mixture, then add the second egg, whisk, and the third egg... At the end add the flour (the same weight as the weight of 3 eggs used) and lemon zest. Mix well!
Pour the batter into the prepared cake pan (or cupcakes mold) and sprinkle with tossed almonds. Bake it until the top gets brown. .
Serve the cake as a coffee or tea dessert, pack it for snack or let it be a dinner.
Ingredients: 3 free range eggs (about 160g), equal weight of butter, sugar, flour, zest of 1 lemon, 100g almonds, 20g more butter.