Saturday 28 November 2015

Mađarske kuglice sa kokosom - Hungarian coconut balls

Ove divne kuglice kriju iznenađenje - kandiranu višnju! 
Mogu se naći u skoro svakoj poslastičarnici u Mađarskoj, a za čas ih možete napraviti kod kuće.
U veću posudu staviti 200g mlevenih oraha, 200g mlevenog keksa (plazma, pti ber...), 50g kokosovog brašna, 250g omekšalog putera, 100g na pari rastopljene crne čokolade, 100g šećera u prahu. Po želji, može i malo ruma. Rukom umesiti masu. Ako se učini da je suviše sipkavo, treba dodati malčice mleka ili soka od višanja.


Friday 10 July 2015

Đulbastije - Old-fashioned beef meatballs in white sauce

Đulbastije, iliti ćufte na još jedan način. Vrlo ukusan način! Verovatno su nastale kao kreacija neke domišljate čukunbake koja je želela da počasti mnogobrojnu porodicu, a da ne potroši puno mesa i da iskoristi namirnice koje ima u špajzu. I uspelo joj je! Đulbastije su jedno od onih jela koja zadovoljavaju razne kriterijume: jednostavno, jeftino, izdašno, ukusno, hranljivo, svima se sviđa, brzo se sprema, nije potrebna neka posebna veština...

Thursday 11 June 2015

Sorbe (od limuna i bosiljka) - Sorbet (lemon and basil)


Ledeni sorbe od limuna i bosiljka je pravo letnje osveženje. Sorbe sam morala da napravim zato što... Šetajući gradom pre par godina, svratili smo na sladoled na fino mesto, sa isto tako "finim" cenama. Jedno od dece je odabralo sladoled od limuna i bosiljka. Probam i shvatim da sam skupo platila malo smrznutog, aromatizovanog šećernog sirupa. Čim smo stigli kući, latim se posla, naberem bosiljak sa terase, nacedim limun i od par sastojaka za čas napravim odličan sorbe. Pošto se svima dopalo, narednih dana smo isprobavali razne voćne kombinacije. Nađite svoju omiljenu!

Thursday 19 February 2015

Pečeni karfiol - Baked cauliflower

Karfiol!!! Pre par godina natrčala sam na ovaj veoma zabavan recept. Ukusno je, sočno, dekorativno, glavica se sprema ucelo i do pola je uronjena u sos od paradajza. Može da bude obrok, može da bude prilog uz pečenu meso. Razmislite o jagnjetini. Nema puno petljancije oko pripreme.

Odabrati lepu i jedru veću glavicu karfiola, oprati, skinuti lišće a stabljiku iseckati na kocke. Za pečenje odabrati dublju posudu sa poklopcem, ne suviše veliku - kada se u nju spusti glavica karfiola, treba da ostane svega 2-3cm slobodnog prostora