Korice: Penasto mikserom umutiti 9 celih jaja sa 9 kašika šećera. Dodati 15 kašika oraha i 2 kašike brašna, koje treba lagano promešati varjačom. Peći dve četvrtaste korice (dimenzije od prilike 25x35cm).
Fil: 6 žumanaca penasto umutiti sa 250g putera. U drugoj posudi posebno mikserom umutiti 6 belanaca sa prstohvatom soli. Kada ste dobili čvrst šne (prevrnete posudu a šne ne ispada), dodati malo po malo 250g šećera. Sjediniti belanca sa žumancima i puterom - ne mutiti mikserom već lagano mešati varjačom, dodati još i 300g pečenih i samlevenih lešnika.
Ukoliko biste da izbegnete "živa" jaja u filu, potrebno je uraditi sledeće: 6 žumanaca penasto umutiti sa 100g šećera, dodati 3 kašike mleka i kuvati na pari da krem dobije potrebnu gustinu. Krem pokriti providnom folijom i ostaviti da se potpuno ohladi. Penasto umutiti 250g putera sa 100g šećera, dodati krem od žumanaca. Posebno umutiti 500ml slatke pavlake sa 3 kašike šećera. Lagano, varjačom izmešati krem od žumanaca i putera sa umućenom slatkom pavlakom. Na kraju dodati 300g samlevenih pečenih lešnika, još malo izmešati.
Od preostalih belanaca napraviti puslice, "žur veknu", čokoladnu Pavlovu ili nešto slično...
Formirati tortu: kora, fil, kora, fil i na kraju preko fila tortu preliti sa 500ml umućene slatke pavlake.
Od preostalih belanaca napraviti puslice, "žur veknu", čokoladnu Pavlovu ili nešto slično...
Formirati tortu: kora, fil, kora, fil i na kraju preko fila tortu preliti sa 500ml umućene slatke pavlake.
Brža varijanta: Po istom postupku umutiti jednu koru od 5 jaja, 5 kašika šećera, 8 kašika oraha i 1 kašike brašna. Napraviti pola mere fila - od 3 žumanca, 125g putera, 3 belanca, 125g šećera i 150g mlevenih pečenih lešnika. Koru nafilovati kremom od lešnika pa preliti sa 500ml umućene slatke pavlake.
Sastojci: 15 jaja, 9 kašika šećera, 15 kašika oraha, 2 kašike brašna, 250g putera, 250g šećera, 300g pečenih lešnika, 500ml slatke pavlake (za varijantu sa termički obrađenim jajima, potreban je 1l slatke pavlake).