Za početak, potrebno je nabaviti dnevno sveže salo (naravno, svinjsko), očistiti ga od žilica i providne opne koju ima. Zatim ga samleti na vodenici za meso, podeliti u paketiće od po 500g i zamrznuti ga, ukoliko ne planirate odmah da ga upotrebite. Salo ne treba dugo čuvati u zamrzivaču, ali u narednih mesec-dva biće i dalje upotrebljivo. Ako koristite smrznuto salo, ne treba ga odmrzavati (smrznuto narendati), a ako koristite sveže salo, treba ga varjačom malo umutiti.
Prvi način - ovako se u Banatu prave salčići:
U 500ml mlakog mleka dodati kocku kvasca (40g), kašiku šećera i ostaviti da se kvasac rastopi. U vanglu za mešenje staviti dve šolje brašna, kašičicu soli, čašicu domaće rakije. Zamesiti testo uz dodavanje brašna po potrebi - tako da se dobije glatko, ne mnogo tvrdo testo koje se odvaja od prstiju. Mnogim domaćicama napomena "brašna po potrebi" zvuči problematično i odmah eliminišu recept. Zapravo, kada su u pitanju kisela testa to je jedina ispravna količina. Brašno, iako istog tipa, može da ima malo drugačije karakteristike, pa se u procesu mešenja ponaša drugačije. Ako merite količine, ispostaviće se da ste jednom za potrebnu teksturu testa potrošili 800g brašna, a nekad oko 900g. Zato je najbolje osloniti se na malo iskustva i osećaj kako se testo ponaša "pod rukom". Pa šta ima veze i ako se zabrlja. Obavezno treba pokušati ponovo!
Dakle, kada ste zamesili testo treba ga pokriti čistom, vlažnom krpom i ostaviti na toplom mestu da naraste dok se zapremina ne udvostruči. Uskislo testo premesiti i izručiti na radnu površinu dobro posutu brašnom. Oklagijom razvući testo u pravougaoni oblik debljine od oko 1cm, preko cele površine narendati smrznuto salo (svih 500g ili manje) ili premazati svežim panasto umućenim salom. Koru preklopiti po dužoj strani a zatim na pola po kraćim ivicama (dobije se debela "cigla" od testa) i ostaviti da odmori oko pola sata. Posle pola sata, ponovo posuti testo brašnom, rastanjiti i ispreklapati na isti način, ostaviti da odstoji još pola sata. Kada je prošlo i drugih pola sata, još jednom ponoviti postupak (preklopiti i ostaviti da stoji još pola sata). U sledećem koraku potrebno je testo rastanjiti u veliku koru debljine oko 1cm. Tupim nožem iseći kvadrate veličine 10cm. Na sredinu svakog kvadrata staviti kašičicu džema od kajsija ili šljiva i preklopiti na pola. Salčiće slagati u podmazan pleh i ostaviti da malo stoje u plehu, dok se rerna ne zagreje. Peći ih na 200°C da malo porumene odozgo. Pečene, ohlađene salčiće bogato posuti šećerom u prahu sa malo vanile - poslužiti. Tope se u ustima.
Drugi način - takođe ukusan, brži i bez kvasca:
Zamesiti glatko testo od 850g oštrog brašna, 3 žumanca, 1 kašičice soli, 1 šoljice rakije, 1 kašike šećera, oko 500ml mleka. Ne treba od jednom izručiti celu količinu mleka, nego oko 300ml pa posle dodavati po malo, da bi se dobro procenila struktura testa (da ne bude tvrdo). Samleveno sveže ili odmrznuto salo (500g) pomešati sa 2 kašike kisele pavlake/mileram i 150g brašna. Testo posuti brašnom, oklagijom razvući u veliku koru, premazati je filom od sala, ispreklapati na isti način kako je opisano u prvom receptu. Preklopljeno testo ostaviti da odstoji 15min i postupak sa preklapanjem ponoviti još 3-4 puta. Na kraju, razvući koru debljine oko 1cm, seći kvadrate, filovati, peći... kako je već opisano. Pečene posuti prah šećerom.
Savetujem da probate oba načina pripreme i odlučite se za onaj koji Vam se za nijansu više dopada. Ja biram prvi, iako možda zbog kiselog testa deluje komplikovanije. Ne žurite, nedeljno pre podne bez drugih obaveza je idealano vreme za pravljenje salčića, uz kuvanje ručka. Neka Vas ne brine to što salčići nisu iste veličine. Šećerni, bucmasti, na gomili izgledaju savršeno. Prava rustična poslastica.
Sastojci:
Prvi način - 500ml mleka, 1 kocka kvasca (40g), 1 kašika šećera, 1 kašičica soli, 1 čašica domaće rakije, brašna po potrebi, 300-500g svežeg sala, džem od šljiva ili kajsija, šećer u prahu i vanila za posipanje.
Drugi način - 850g oštrog brašna, 3 žumanca, 1 kašičica soli, 1 šoljica rakije, 1 kašika šećera, oko 500ml mleka, 500g svežeg sala, 2 kašike kisele pavlake/mileram, 150g brašna, džem od šljiva ili kajsija, šećer u prahu i vanila za posipanje.