Razne salate od svežeg povrća dobiju drugačiji šmek i ujednačen ukus ako se povežu prelivom vinegret. Uobičajeni sastojci: sirće, so, ulje, senf ali povezani u ukusan preliv.
Osnovna varijanta:
Žicom mutiti 2 kašike vinskog sirćeta (ili limunov sok) i kašičicu soli. So treba da se rastvori. Ako volite, dodajte kašičicu senfa i nastavite mućenje sve dok ne dobijete ujednačenu kremastu strukturu. Senf nije obavezan sastojak, ali prelivu daje puniji ukus, gušću strukturu i zanimljivu boju. Zatim, uz neprekidno mućenje žicom, dodati 6 kašika maslinovog ili suncokretovog ulja "kap po kap". Ukoliko je potrebno napraviti veću količinu preliva, treba imati na umu da je odnos sirće:ulje uvek 1:3.
Na kraju pobiberiti. Preliv probajte, da biste proverili ukus pre nego što ga dodate u salatu. U vinegret se može dodati i sveže seckano začinsko bilje (bosiljak, peršun, estragon, vlasac...) ili prstohvat sušenog bilja.
Salatu treba dobro oprati pod mlazom vode, "list po list", a zatim je dobro osušiti ubrusima, pa tek onda preliti i promešati. Preliv za salatu mora da bude svež, zato ga treba napraviti neposredno pre upotrebe. Ovo je osnovni recept za klasični francuski vinegret koji ne trpi kari i druge slične začine.
Vinegret za bareno meso, ribu, povrće:
U pripremljen vinegret (osnovna varijanta) dodati kašičicu seckanog kapra, seckani mladi luk ili praziluk i peršun ili druge travke. U ovoj kombinaciji možete izostaviti peršun i drugo začinsko bilje.
Kremasti vinegret za barena jaja, povrće i ribu (hladnu, toplu):
Napraviti pola šolje osnovnog vinegret preliva. U drugoj posudi žicom dobro umutiti 1 sveže žumance i 4 kašike neutralne ili kisele pavlake. Zatim u umućenu pavlaku i žumance, dodavati pola šolje pripremljenog vinegreta - "kap po kap" uz neprestano mućenje žicom. Treba da se dobije preliv koji ima kremastu struktura majoneza. Na kraju, po ukusu, dodati još malo limunovog soka i sveže bilje (mirođija, peršun, vlasac, estragon).
Nemojte da Vas mrzi, umutite preliv za salatu! Biće ukusnija i siguno se neće desiti da se na pojedinim listovima zelene salate zadrži puno soli, niti ćete morati da listove umačete u sirće koje se ocedilo i skupilo na dno činije.
Sastojci: vinsko sirće ili sveže isceđen sok limuna, so, maslinovo ili suncokretovo ulje, biber, senf, sveže začinsko bilje po izboru, za kremasu varijantu - žumance, neutralna ili kisela pavlaka.
Osnovna varijanta:
Žicom mutiti 2 kašike vinskog sirćeta (ili limunov sok) i kašičicu soli. So treba da se rastvori. Ako volite, dodajte kašičicu senfa i nastavite mućenje sve dok ne dobijete ujednačenu kremastu strukturu. Senf nije obavezan sastojak, ali prelivu daje puniji ukus, gušću strukturu i zanimljivu boju. Zatim, uz neprekidno mućenje žicom, dodati 6 kašika maslinovog ili suncokretovog ulja "kap po kap". Ukoliko je potrebno napraviti veću količinu preliva, treba imati na umu da je odnos sirće:ulje uvek 1:3.
Na kraju pobiberiti. Preliv probajte, da biste proverili ukus pre nego što ga dodate u salatu. U vinegret se može dodati i sveže seckano začinsko bilje (bosiljak, peršun, estragon, vlasac...) ili prstohvat sušenog bilja.
Salatu treba dobro oprati pod mlazom vode, "list po list", a zatim je dobro osušiti ubrusima, pa tek onda preliti i promešati. Preliv za salatu mora da bude svež, zato ga treba napraviti neposredno pre upotrebe. Ovo je osnovni recept za klasični francuski vinegret koji ne trpi kari i druge slične začine.
Vinegret za bareno meso, ribu, povrće:
U pripremljen vinegret (osnovna varijanta) dodati kašičicu seckanog kapra, seckani mladi luk ili praziluk i peršun ili druge travke. U ovoj kombinaciji možete izostaviti peršun i drugo začinsko bilje.
Kremasti vinegret za barena jaja, povrće i ribu (hladnu, toplu):
Napraviti pola šolje osnovnog vinegret preliva. U drugoj posudi žicom dobro umutiti 1 sveže žumance i 4 kašike neutralne ili kisele pavlake. Zatim u umućenu pavlaku i žumance, dodavati pola šolje pripremljenog vinegreta - "kap po kap" uz neprestano mućenje žicom. Treba da se dobije preliv koji ima kremastu struktura majoneza. Na kraju, po ukusu, dodati još malo limunovog soka i sveže bilje (mirođija, peršun, vlasac, estragon).
Nemojte da Vas mrzi, umutite preliv za salatu! Biće ukusnija i siguno se neće desiti da se na pojedinim listovima zelene salate zadrži puno soli, niti ćete morati da listove umačete u sirće koje se ocedilo i skupilo na dno činije.
Sastojci: vinsko sirće ili sveže isceđen sok limuna, so, maslinovo ili suncokretovo ulje, biber, senf, sveže začinsko bilje po izboru, za kremasu varijantu - žumance, neutralna ili kisela pavlaka.