Torta od urmi, sa lešnicima - skromna, mirisna, bogatog ukusa. Od svega nekoliko osnovnih sastojaka dobićete tortu koja osvaja svojom jednostavnošću. Čokolada se dodaje u maloj količini, taman toliko da fil ima lepu pastelnu boju, ali i da diskretno naglasi ukus urmi i pečenih lešnika. Dobar, stari recept... Bez ukrašavanja, bez žurbe...
Serbian Cookbook
recepti, fotografije, saveti, naučite da kuvate... recipes, photos, advices, cooking lessons...
Friday, 18 April 2025
Friday, 15 March 2024
"IL MULINO" špagete - "IL MULINO" spaghetti
Propržiti slaninicu na maslinovom ulju sve dok ne postane "krckava". Dodati kolutiće praziluka, pa još malo propržiti. E sada, naliti sa malo vode u kojoj se kuvala testenina (ne treba da bude suviše tečno), oplemeniti komadom putera, ukrčkati i spustiti špagete kuvane "al dente". Ako je potrebno, posoliti po ukusu. Poslužiti tople špagete posute parmezanom i seckanim peršunom.
Ovakvim ručkom budu svi zadovoljni a naročito ja (brzo, jednostavno i spremi ga moj muž). Inače, "IL MULINO" je poznati lanac restorana.
Ovakvim ručkom budu svi zadovoljni a naročito ja (brzo, jednostavno i spremi ga moj muž). Inače, "IL MULINO" je poznati lanac restorana.
Tuesday, 17 January 2023
Pileći paprikaš - Chicken stew
Iseckati na kocke dve-tri glavice crnog luka srednje veličine, dodati pileće ili ćureće meso (krilca, belo meso i slično), dve sveže paprike, oljuštena i iseckana dva paradajza, soli po ukusu. Sve ovo stavite u veću šerpu, nalijete vodom (ali ne preterujte) i dinstajte na tihoj vatri dok meso ne bude skuvano a luk se pretvorio u kašu - obično traje oko tri sata. Pazite da u toku dinstanja ne ispari sva voda i ako je potrebno, povremeno dopunite količinu vode. E sada, oljuštite i krupno isecite tri do četiri veća krompira, spustite u šerpu i nastavite da dinstate paprikaš dok se krompir skuva (još oko dvadesetak minuta).
Tuesday, 19 July 2022
Friday, 8 July 2022
Baka Nadina pašteta od patlidžana - Granny Nada's aubergine pâté
Pašteta od plavog patlidžana je ukusan i zdrav namaz. Priprema se jednostavno. Možete je poneti na posao, poslužiti kao lagani obrok...
Wednesday, 8 June 2022
Zeleno bezalkoholno osveženje - Green refreshing drink
Nekoliko lepih, sočnih limeta iseći na četvrtine i staviti u veći bokal. Posuti ih smeđim šećerom (demerara, svetli maskovado) i grubo izgnječiti drvenim tučkom. Ne brinite ako nemate drveni tučak, sasvim lepo može da posluži i oklagija, ili neki drugi predmet... Sipati oko 100ml sirupa od nane, staviti dosta leda i cele listiće sveže nane. Naliti soda vodom, gaziranom mineralnom vodom ili tonikom. Moj izbor je soda-voda, ako nađete neku sodadžijsku radnju...
Friday, 13 May 2022
Reform torta - Reform cake (vintage walnut and chocolate cake)
Reform torta jedna je od princeza među finim tortama. Recepti naših baka su isti, ili vrlo slični. Evo, dajem svoj doprinos, da od zaborava sačuvamo te predivne naše torte, jednostavne a ipak remek dela poslastičarstva.
Za svaku tortu važi princip da se pravi natenane i uz dobro raspoloženje. Ne ide na brzaka! Prema tome, osim neophodnih sastojaka, treba imati vremena, strpljenja, da se pravi sa puno ljubavi, posvećenosti i da vam niko ne smeta!
Monday, 4 April 2022
Thursday, 17 March 2022
Dva brza preliva, Pesto i sos sa gorgonzolom (za testeninu, njoke...) - Two simple sauces, Pesto and Gorgonzola sauce (for pasta, gnocchi...)
Dva jednostavna, očas gotova ukusna preliva, za testeninu ili njoke. Onih dana, kada niste raspoloženi da se mnogo petljate oko ručka - dok se testenina kuva, napravite preliv, poslužite i uživajte.
Osim toga, bareni krompir će se uz njih pretvoriti u ukusan, lagani ručak. Vrlo lepo idu i uz razno povrće (bareno, pečeno, prženo...), meso (bareno, pečeno, pohovano...), ribu...
Monday, 21 February 2022
Monday, 14 February 2022
Kandirana kora od pomorandže - Candied orange peel

Ovo je starinski način pripreme kandirane kore od pomorandže.
Skupiti koru od nekoliko pomorandži (najbolje neprskane, organske), odabrati lepe i zdrave delove. Koru treba oprati pod mlazom vode i nožem potpuno ukloniti onaj beli deo. Ovako pripremljenu koru skuvati u 9 voda da lepo omekša. Nije ovo ništa komplikovano, a i ne traje predugo. Dakle, koru naliti vodom da ogrezne, staviti da provri i vri 2-3 minuta, onda ovu vodu odliti, naliti novom... Postupak se tako ponovi 9 puta. Kada je gotovo, koru osušiti na ubrusu i iseckati na sitne kockice.
Sunday, 23 January 2022
Friday, 31 December 2021
Spiced Daiquiri Cocktail
Priča kaže da je Hemingvej mnogo voleo koktele. Omiljeno mesto za uživanje u njima bio mu je "La Florida Bar" na Kubi. Često je i sam smišljao kombinacije različitih sastojaka. Mnogi kokteli i danas se u ovom baru prave po njegovim receptima.
"Spiced Daiquiri" je jedan predivan, osvežavajući koktel, čija je osnova "začinjeni" rum (spiced rum). Ovo je recept koji smo napravili i u njemu uživali na jednoj "master class" radionici.
Wednesday, 3 November 2021
Bečka pita sa jabukama (brza varijanta, od gotovih kora) - Viennese apple strudel (quick and easy way, with phyllo pastry)
Čuvena kraljevska bečka štrudla sa jabukama pravi se od "tegljenih" kora - pogledajte recept ovde. Tradicionalni postupak zahteva malo veštine, strpljenja, vremena... Ovo je jedan jednostavan i brz način da se od gotovih kora napravi podjednako ukusna pita sa jabukama, koja podseća na originalnu.
Wednesday, 18 August 2021
Ajmokac - Turning leftover chicken into lunch (traditional recipe)
Zaboravili ste na ajmokac??? Još jedna ukusna kombinacija, da se upotrebi ne baš omiljeno "belo meso iz supe" ili ostaci pilećeg pečenja.
Saturday, 22 May 2021
Friday, 9 April 2021
Friday, 19 February 2021
Wednesday, 10 February 2021
Friday, 11 December 2020
Friday, 27 November 2020
Monday, 26 October 2020
Šumadijska Gibanica - Gibanica (Šumadija region traditional phyllo dough pie, filled with cheese)
Ali ne neka tamo razmažena, raskalašna, ohola kraljica... Nego jednostavna, skromna, prefinjena i svima omiljena!!!
Thursday, 8 October 2020
Friday, 18 September 2020
Knedle sa šljivama (na još jedan način) - Plum dumplings (method 2)
Mislila sam da su jedine prave knedle sa šljivama one od "krompirovog" testa, a da su svi drugi recepti u stvari neka izmišljotina. Međutim, listajući "Veliki narodni kuvar" (koji je prvi put izdat davne 1939. godine), osim recepta za knedle sa krompirovim testom, pronašla sam i ovaj od "kuvanog" testa...
Thursday, 13 August 2020
Friday, 31 July 2020
Wednesday, 22 July 2020
Friday, 19 June 2020
Jagnjeća kapama - Lamb "kapama" (with spinach and rice)
Izabrati lep komad jagnjetine - butku, plećku, kotlete (krmenadle) ili deo oko rebara. Pripremiti dublju posudu za pečenje odgovarajuće veličine - da meso fino stane u nju, da ima mesta okolo i za spanać, ali da nije prevelika (ovalni pekač ili dublji pleh). Meso dobro usoliti, zaliti uljem i peći polako, u rerni zagrejanoj na 150⁰C. U toku pečenja povremeno prevrnuti meso i preliti ga sokovima. Kada je skoro gotovo (meko, rumeno, lako se odvaja od kostiju), pored mesa dodati šolju pirinča i oko 500g očišćenog i opranog spanaća (ne blanširati ga prethodno), 1-2 čaše vode, posoliti po ukusu, promešati i nastaviti pečenje. Jelo je gotovo kada se pirinač skuva, višak tečnosti ispari i sve bude lepo ukrčkano.
Saturday, 30 May 2020
Čupavci (uvaljani u kokos, bademe, lešnike...) - Lamingtons
Veseli i ukusni!
Umutiti varjačom 50g putera (ili margarina). U drugoj posudi mikserom penasto umutiti 2 cela jaja sa 250g šećera. U umućena jaja dodati 200ml mleka, 1 kesicu praška za pecivo, 300g brašna i umućeni putar. Sve lagano izmešati varjačom. Izručiti u pleh veličine oko 25x35cm, obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C. Treba voditi računa da se ne prepeče, jer će biti suvo.
Pečen kolač ostaviti da se malo prohladi, a zatim iseći kocke. Ne treba da budu suviše velike - oko 4x4cm.
Friday, 1 May 2020
Šne nokle - Floating island dessert

Staviti 1 litar mleka da provri na umerenoj temperaturi. Umutiti 5 belanaca sa prstohvatom soli u čvrst šne, pa tek onda dodati 5-8 kašika šećera i još malo mutiti, da bude baš čvrst šne i da se ne osećaju kristali šećera. U mleko koje vri kašikom spuštati knedle od umućenih belanaca, ostaviti ih da se kuvaju par minuta (prevrnuti i drugu stranu), vaditi ih rešetkastom kašikom u đevđir da se cede. Kada se knedle ocede, izručiti ih u činiju za posluženje (veliku ili pojedinačne porcije).
Friday, 17 April 2020
Prebranac - Traditional white beans casserole
Oko 400g belog pasulja naliti sa malo vode, staviti da provri i kuvati par minuta. Ovu prvu vodu odliti, naliti pasulj većom količinom vode i staviti da se kuva na umerenoj temperaturi da zrno postane mekano. Za to vreme sitno iscekati 3-4 veće glavice crnog luka. U šerpu sipati ulje, da pokrije dno, izručiti luk, posoliti sa 3 kašičice soli, dodati malo vode i poklopljeno dinstati na tihoj vatri, dugo, sve dok se ne pretvori u ujednačenu kašu.
Kada se pasulj skuva, potrebno je ocediti ga, ali ne bacati vodu od kuvanja.
Friday, 6 March 2020
"Osinje gnezdo" - "Wasp nest" pastry

U 50ml mlakog mleka rastopiti 30g svežeg kvasca i kašičicu šećera. Ostaviti par minuta da kvasac počne da pluta po površini. Penasto umutiti 160g masti, ali ako nemate pri ruci svinjsku mast, slobodno upotrebite margarin ili puter. U umućenu mast dodati 3 žumanca, 2 velike kašike šećera, 1 kesicu vanilinog šećera i još malo mutiti mikserom ili varjačom, energično.
Friday, 14 February 2020
Makedonska pita - Pastrmajlija - Traditional Macedonian pie

Pastrmajlija je rustična makedonska pita od hlebnog testa, nafilovana mesom i zalivena razmućenim jajima. Često je ovalnog oblika sa venčićem od testa po obodu, ali praktičnije je napraviti je u velikom plehu. Nekada je pečena u furuni na drva. Nekada nije bilo zamrzivača i frižidera, pravila se od ovčijeg sušenog mesa. Nekada je bila "sirotinjska hrana" kojom su domaćice sa malo mesa i još par jednostavnih sastojaka uspevale da nahrane mnogobrojnu porodicu.
Tada, kao i sada, pastrmajlija za stolom okupi celu porodicu. Svi se raduju kada kuhinju ispuni predivan miris tek ispečene pite!!! Taj trenutak probudi posebne emocije i sećanje na detinjstvo, naročito pojedinih članova porodice kojima su bake i dede - makedonci, baš ovakvu pastrmajliju spremali za večeru.
Tuesday, 21 January 2020
Cimet rolnice - Cinnamon rolls
Cimet je u Evropu stigao sa Šri Lanke još pre par hiljada godina. Stari Rimljani počeli su da ga koriste da bi naglasili aromu vina. Pekari diljem Evrope odgovorni su za nastanak različitih vrsta peciva od kiselog testa koja se filuju šećerom i cimetom. Šveđani su prisvojili cimet rolne kao svoj tradicionalni proizvod i zovu ih Kanelbullar. Slična peciva prave se u celoj Skandinaviji, Franzbrotchen u Nemačkoj (Hamburg), štrudla sa cimetom u Vojvodini... U Americi, doseljenici iz Evrope, ovom divnom pecivu dodali su još i kremasti preliv.
Friday, 27 December 2019
Pihtije - Traditional Serbian meat aspic
Aktuelna je zimska, praznična sezona - nezaobilazna tema su pihtije. Koliko sam uspela da primetim podjednako su brojni i ljubitelji, i oni kojima su "bljak". E pa, za one koji vole pihtije, ili za one koji ih ne vole ali hoće da obraduju dragog ljubitelja pihtija, evo recepta.
Uzeti veliki lonac zapremine oko 8 litara, staviti dva juneća papka, jednu suvu svinjsku kolenicu, jednu sirovu svinjsku kolenicu, 3 čena belog luka, desetak zrna bibera, 3 kašičice soli i na pola presečenu glavicu crnog luka koja je prethodno zapečena na plotni (kao za supu).
Thursday, 14 November 2019
Žerbo kocke - Gerbeaud squares (Hungarian dessert)

Potopiti kocku svežeg kvasca (40g) u 200ml mlakog mleka i dodati 6 kašika šećera. Kada se kvasac istopi, dodati 740g brašna, 340g masti, kašičicu sode bikarbone i 2 žumanca, pa od ovih sastojaka rukom umesiti glatko testo. Testo podeliti na 3 ili 4 dela, u zavisnosti od toga da li više volite tanje ili deblje korice. Ja više volim tanje korice, mada je teže razviti ih oklagijom. Loptice pokriti providnom folijom i ostaviti da "odmore" bar 15 minuta u frižideru. Dok testo stoji, napravite fil tako što ćete izmešati 300g mlevenih oraha sa 300g šećera (a nećete promašiti ni ako "pojačate" količinu fila - 400g oraha i 400g šećera).
Friday, 13 September 2019
Gogolj-mogolj (okrepljujući napitak) - Gogol-mogol (invigorating drink for everybody)
Gogolj-mogolj je okrepljujući napitak za decu, koji se tradicionalno priprema u Rusiji, vrlo jednostavno. Prija i odraslima...
U šolju staviti 2 žumanceta sa 3 kašičice šećera i mikserom penasto umutiti (koristiti samo jednu metlicu). Pošto žumanca nisu termički obrađena, voditi računa da budu dnevno sveža. Umesto šećera može da se stavi malo meda, ali se u tom slučaju kratko umute žumanca, pa se posle umeša med. Zatim dodati malo ruma, naliti toplim ili hladnim mlekom, promešati. Poslužiti deci za užinu, recimo uz piškote. Naročito prija posle treninga, jurcanja, ili kada je dete bolesno... Jedan deo mleka može da se zameni mlečnom slatkom pavlakom, a ni komad putera neće da pokvari topao napitak. Ko voli, može da pospe malo narendanog muskatnog oraha ili neki drugi začin po sopstvenom ukusu, ali uopšte nije neophodno.
Thursday, 8 August 2019
Paprike punjene sirom - Cheese stuffed red peppers
Izabrati 10 lepih sočnih, duguljastih crvenih ili zelenih paprika, očistiti ih od semenki i oprati. Za fil, potrebno je izmrviti oko 500g punomasnog kravljeg (kozjeg ili ovčijeg) sira po izboru i izmešati sa 4 cela jaja. Probajte, pa ako je potrebno dodajte i malo soli. Ovim puniti paprike, poređati ih u podmazanu vatrostalnu činiju, naliti sa malo vode (nemojte preterati) i peći u rerni na 200 C. Kada paprike smekšaju i porumene, a skoro sva tečnost ispari - gotovo je.
Monday, 15 July 2019
Ciganski kotlet - Pork cutlet gypsy style
Svinjske kotlete uvaljati u začine po izboru (so, biber, ruzmarin, majčina dušica i slično), pržiti ih ili ispeći u rerni. Gotovo meso poređati u posudu za serviranje, pa preko toga staviti prženo povrće - šargarepu sečenu na rezance, veće komade paprike različitih boja, kolutove crnog luka, može se upotrebiti različito sezonsko povrće. Bitno je da se svaka vrsta povrća posebno proprži na jakoj vatri, malo posoljeno, uz minimalnu količinu ulja i neprekidno mešanje da ne bi zagorelo. Na kraju, preko povrća staviti proprženu slaninicu.
Monday, 1 July 2019
Filovani šampinjoni (na dva načina) - Stuffed button mushrooms (two ways)
Pripremiti oko 500g svežih šampinjona sa većim kapicama. Oprati ih pod mlazom tekuće vode, otkinuti im drške. Drške se kasnije mogu upotrebiti za pripremu nekog preliva za testeninu, ili se može napraviti kajgana/omlet sa pečurkama. U lonac sipati dosta vode, naseckati jedan limun i pustiti da provri. Umesto limuna, može se dodati 1-2 kašike alkoholnog sirćeta. Pečurke blanširati u kipućoj vodi 2-3 minuta, a zatim ih izvrnuti na papirni ubrus da se dobro ocede i ostaviti da se ohlade.
Friday, 7 June 2019
Voćna salama - Fruit salami
Voćna salama je još jedna izuzetna poslastica iz kategorije: posni kolači iz bakine sveske požutelih stranica.
Iseckati 300g suvih šljiva i 150g oraha. Na mašini za mlevenje mesa samleti 500g suvih smokava i 250g suvih urmi (bez koštica). 200g šećera u prahu ušpinovati sa malo vode (oko 70ml) - treba da se dobije malo gušći, lepljiv sirup. Ipak, paziti da se ne prekuva jer će se u tom slučaju "ušećeriti", kristalisati. Pomešati pripremljeno suvo voće, dodati rendanu koru od jedne pomorandže i malo po malo dodavati prohleđen sirup. Rukama sjediniti. Ovako ćete na jednostavan način podesiti strukturu smese, da se lepo oblikuje (ne sme da bude retka).
Thursday, 4 April 2019
Padobranci - Rustic walnut macarons ("Parachutes")
Padobranci - cenjeni kolač naših baka, u stvari je rustična i jednostavna verzija francuskih "macarons". Uopšte nema potrebe koristiti razne trikove koji se savetuju u receptima za "macarons". Pečene i nafilovane padobrance samo pustite da odstoje bar jedan dan pre služenja i uzvratiće vam svojim divnim ukusom, topeći se u ustima.
Tuesday, 22 January 2019
"Panj" torta - Buche de Noel cake
Panj torta je klasičan praznični francuski desert, koji je evoluirao u više varijacija. Evo jedne...
Priprema je prilično jednostavna, mada možda ne izgleda tako.
Penasto umutiti 9 žumanaca sa 150g šećera i ostaviti sa strane. Zatim umutiti 9 belanaca sa prstohvatom soli u čvrst šne. Umućena žumanca izručiti u posudu sa umućenim belancima, dodati 60g brašna i 90g mlevenih oraha pa sve lagano promešati varjačom.
Wednesday, 7 November 2018
Tuesday, 20 September 2016
Pandoro ("zlatni hleb") - Pandoro ("golden bread")

Povukla me znatiželja, večita dilema: Pandoro ili Panetone?! Izabrala sam - Pandoro, tradicionalni italijanski "slatki" hleb, karakterističan za Veronu. Peče se u dubokoj zvezdastoj modli.... Međutim, baš mi se žurilo da isprobam recept, nisam imala vremena da po gradu jurim odgovarajući kalup. Sasvim dobro je poslužio pleh za kuglof, koji sam imala u kući. Svakako se ne bih usudila da Italijanima poslužim pandoro u obliku kuglofa. To bi verovatno protumačili kao ultimativno nepoštovanje tradicije. Oblik, naravno, uopšte nije umanjio ukus ovog hleba nalik na brioš. Modlu ću kupiti, kada nеgde natrčim...
Sastojci - jednostavni (brašno, šećer, jaja, kvasac, puter, kora limuna). Ukus - isto tako jednostavno fantastičan! Postupak pripreme - jednostavan, ali dugotrajan (zamesiš, naraste, pa opet nešto dodaš, pa da odstoji... i tako nekoliko puta). Zato u međuvremenu svašta po kući može da se obavi.
Sastojci - jednostavni (brašno, šećer, jaja, kvasac, puter, kora limuna). Ukus - isto tako jednostavno fantastičan! Postupak pripreme - jednostavan, ali dugotrajan (zamesiš, naraste, pa opet nešto dodaš, pa da odstoji... i tako nekoliko puta). Zato u međuvremenu svašta po kući može da se obavi.
Sunday, 6 March 2016
Fini kolač sa jabukama i vrući krem sos - French Laundry's Apple Kuchen with hot cream sauce
Ovaj kolač sa jabukama je jednostavan, skroman, prefinjen. Divno izgleda zbog neobičnog načina na koji se ređaju kriške jabuke. Nemojte ni da pomislite da ga poslužite bez krem-sosa! Krem ovom kolaču daje posebnu čar i jednu sasvim drugu dimenziju, dostojnu kraljevske trpeze.
Žurilo mi se, pa sam kolač "škljocnula" telefonom, bez dodatnog ulepšavanja, čim je izašao iz rerne. Još je lepši kada se pospe šećerom u prahu i možda ukrasi grančicom ribizle.
Ovo je recept čuvenog kuvara Tomasa Kelera, vlasnika restorana "The French Laundry".
Žurilo mi se, pa sam kolač "škljocnula" telefonom, bez dodatnog ulepšavanja, čim je izašao iz rerne. Još je lepši kada se pospe šećerom u prahu i možda ukrasi grančicom ribizle.
Ovo je recept čuvenog kuvara Tomasa Kelera, vlasnika restorana "The French Laundry".
Subscribe to:
Posts (Atom)