Thursday 19 January 2012

Sekelji gulaš (Szekely)

Sezona kiselog kupusa još uvek traje. Ako su Vam po malo dosadile sarme i podvarak, tu su musaka od kiselog kupusa i Sekelji gulaš.

Svinjsko meso od plećke iseckati na kockice, crni luk iseći na kolutove, kiseli kupus na rezance ali ne preterano tanko. Zagrejati ulje, propržiti luk i u polu dinstan luk dodati meso da porumeni sa svih strana. Zatim dodavati po malo vode. Dinstati na umerenoj temperaturi dok meso ne postane mekano a tečnost ispari tako da ostane mala količina soka.
Zatim dodati slatku alevu papriku, promešati i staviti naseckan kiseli kupus. Dinstati još dvadesetak minuta. Kupus treba da bude "al dente" (a ne potpuno raskuvan). Kada je kuvanje završeno, posoliti po ukusu, pobiberiti, skloniti sa vatre i umešati kiselu ili neutralnu pavlaku.

Sekelji gulaš poslužiti uz bareni krompir ili pire.

Sastojci: 500g svinjskog mesa (plećka), 500g kiselog kupusa, 50ml ulja, 3 glavice crnog luka, 200g kisele pavlake ili 200ml neutralne pavlake, 1 kašika aleve paprike, so.