Mramorni kolač - ukusan i dekorativan "hlebasti" kolač za uživanje u opuštenim trenucima.
Penasto umutiti 250g putera (ili margarina) i 1 kašiku masti. Dodati 400g šećera, 1 kesicu vanilinog šećera, 4 žumanca, mutiti mikserom da se lepo sjedini. Zatim dodati 250ml mleka, 500g brašna, 6 kašika mlevenih oraha, narendanu koru jednog limuna, 1 kesicu praška za pecivo, sve zajedno lagano izmešati varjačom. U posebnoj činiji umutiti u čvrst šne 4 belanca sa prstohvatom soli. Kada su belanca umućena, i njih dodati u masu - sve zajedno lagano izmešati varjačom. Pola mase izručiti u podmazan i brašnom posut pleh. U drugu polovinu dodati 3-4 kašike kakao praha, pa sipati preko belog dela i malo prošarati kašikom.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C. Da kolač ne bi odozgo zagoreo, kada se uhvati korica, treba ga pokriti papirom za pečenje, pa ostaviti da se i sredina lagano ispeče. Bocnite ga viljuškom negde u sredini i ako izvučete čistu viljušku - gotovo je.
Osim kalupa za kuglof, za pečenje možete upotrebiti duguljast rebrast pleh kao za "srneća leđa", kalup za mafine, ili bilo koji drugi. Jedino o čemu treba voditi računa je da prilikom pečenja kolač prilično naraste. Zato pleh nikako ne treba napuniti do vrha. Ili odaberite veći kalup, ili podelite u dva manja.
Kolač ima i crni, i beli deo, a može da se ručka i topao, i hladan, i sutradan ako ostane.
Sastojci: 250g putera (ili margarina), 1 kašika masti, 400g šećera, 4 jaja, 250ml mleka, 500g brašna, 6 kašika mlevenih oraha, narendana kora jednog limuna, 1 kesica praška za pecivo, 1 kesica vanilinog šećera, 3-4 kašike kakao praha.
Penasto umutiti 250g putera (ili margarina) i 1 kašiku masti. Dodati 400g šećera, 1 kesicu vanilinog šećera, 4 žumanca, mutiti mikserom da se lepo sjedini. Zatim dodati 250ml mleka, 500g brašna, 6 kašika mlevenih oraha, narendanu koru jednog limuna, 1 kesicu praška za pecivo, sve zajedno lagano izmešati varjačom. U posebnoj činiji umutiti u čvrst šne 4 belanca sa prstohvatom soli. Kada su belanca umućena, i njih dodati u masu - sve zajedno lagano izmešati varjačom. Pola mase izručiti u podmazan i brašnom posut pleh. U drugu polovinu dodati 3-4 kašike kakao praha, pa sipati preko belog dela i malo prošarati kašikom.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C. Da kolač ne bi odozgo zagoreo, kada se uhvati korica, treba ga pokriti papirom za pečenje, pa ostaviti da se i sredina lagano ispeče. Bocnite ga viljuškom negde u sredini i ako izvučete čistu viljušku - gotovo je.
Osim kalupa za kuglof, za pečenje možete upotrebiti duguljast rebrast pleh kao za "srneća leđa", kalup za mafine, ili bilo koji drugi. Jedino o čemu treba voditi računa je da prilikom pečenja kolač prilično naraste. Zato pleh nikako ne treba napuniti do vrha. Ili odaberite veći kalup, ili podelite u dva manja.
Kolač ima i crni, i beli deo, a može da se ručka i topao, i hladan, i sutradan ako ostane.
Sastojci: 250g putera (ili margarina), 1 kašika masti, 400g šećera, 4 jaja, 250ml mleka, 500g brašna, 6 kašika mlevenih oraha, narendana kora jednog limuna, 1 kesica praška za pecivo, 1 kesica vanilinog šećera, 3-4 kašike kakao praha.