Nabaviti od lokalnih alasa lepog, svežeg šarana. Oni tovljeni iz ribnjaka nisu baš naj! Očistiti krljušti, škrge, unutrašnje organe i lepo oprati pod mlazom vode. Glava i rep mogu da se iseku i sačuvaju za riblju čorbu, a ne mora.
Za pečenje odabrati pleh, đuveč ili vatrostalnu posudu odgovarajućih dimenzija, pa je lepo podmazati uljem. Kožicu zaseći na par mesta, ribu posoliti spolja i iznutra, malo pobiberiti. U ribu staviti vezu svežeg peršunovog lista, odozgo grančicu ruzmarina, nekoliko kolutova limuna, 2-3 čena belog luka koji nije potrebno ljuštiti nego samo malo zgnječiti.
Okolo može da se poređa par lepih, mesnatih, crvenih paprika ili drugo povrće po želji (luk, šargarepa, celer...). Šarana zaliti sa oko 200ml belog vina i peći na 180°C, povremeno prelivati sokovima od pečenja i dodati još malo belog vina. Gotovo je kada se meso lako odvaja od kostiju, a kožica postane krckava i lepo rumena!
Za pečenje odabrati pleh, đuveč ili vatrostalnu posudu odgovarajućih dimenzija, pa je lepo podmazati uljem. Kožicu zaseći na par mesta, ribu posoliti spolja i iznutra, malo pobiberiti. U ribu staviti vezu svežeg peršunovog lista, odozgo grančicu ruzmarina, nekoliko kolutova limuna, 2-3 čena belog luka koji nije potrebno ljuštiti nego samo malo zgnječiti.
Okolo može da se poređa par lepih, mesnatih, crvenih paprika ili drugo povrće po želji (luk, šargarepa, celer...). Šarana zaliti sa oko 200ml belog vina i peći na 180°C, povremeno prelivati sokovima od pečenja i dodati još malo belog vina. Gotovo je kada se meso lako odvaja od kostiju, a kožica postane krckava i lepo rumena!
Pijanog šarana poslužiti uz krompir sa blitvom, bareno povrće... i salatu od svežeg sezonskog povrća.
Na isti način mogu da se ispeku i druge rečne ili morske ribe približne težine (do 2-3kg).
Sastojci: svež šaran u komadu 1,5-2kg, ulje, so, biber, svež peršunov list, grančica ruzmarina, 1 limun, 2-3 čena belog luka, 200-400ml belog vina, par crvenih paprika ili drugo povrće - po želji.
Roasted carp
Buy a nice fresh carp from local fishermen and clean the scales, gills, offal and rinse well under running water. The head and tail can be cut and used for fish soup. Choose a baking pan of appropriate size, add some oil. Make a few cuts on skin, rub some salt and pepper, stuff the fish with a bunch of fresh parsley leaves, top with some fresh rosemary, a few slices of lemon, 2-3 cloves of garlic (don't need to peel it, just smash it). Put the carp in a baking dish, optionally you can add some vegetables (red peppers, onions, carrots, celery...). Pour about 200ml of white wine over the fish and bake at 180°C. Occasionally, pour the roasting juices over the carp and vegetables, add more wine if needed. It's done when the meat comes off the bones, the skin becomes brown, crunchy and delicious!
Serve the roasted carp garnished with some fresh or steamed seasonal vegetables.
You can bake the same way other fish types of approximate weight (up to 3kg).
Ingredients: fresh carp 1.5-2kg, oil, salt, pepper, fresh parsley, rosemary sprigs, 1 lemon, 2-3 cloves of garlic, 200-400ml of white wine, a pair of red peppers or other vegetables - to taste .