Izvrnuta torta od jabuka! "Vrh joj na dnu leži..." U stvari je vrlo ukusna, jednostavna i jeftina poslastica. Pravi se od svega nekoliko sastojaka kojih uvek ima u kući.
Rernu uključiti da se zagreje na 170°C. Dublji okrugli pleh (ili emajliranu šerpu) prečnika 25-30cm podmazati sa malo masti. Ako baš hoćete, na dno pleha može da se stavi i papir za pečenje. Jabuke oljuštiti i iseći na kocke ili na listiće, pa poređati po dnu pleha tako da formiraju malo deblji sloj, recimo 5-6cm, što znači da je potrebno 1-1.5kg jabuka. Poređane jabuke posuti sa 7-10 kašika šećera.
Količina šećera zavisi od količine jabuka, a i od toga koliko su slatke. Zato je najbolje da sami procenite koliko ćete ih pošećeriti. Po sopstvenom nahođenju, jabuke se mogu začiniti sa malo cimeta, mogu se poprskati sokom od jednog limuna ili pomorandže, mogu se dodati naseckani orasi ili bademi... Obavezni sastojci su jabuke i šećer, ostalo može da se doda, a nije neophodno. Pleh sa jabukama staviti u zagrejanu rernu i peći. Pečeno je kada jabuke lepo smekšaju, dobiju braonkastu boju, ali se komadi ne raspadnu sasvim.
Pečene jabuke izvaditi iz rerne da se malo prohlade i za to vreme umutiti običan patišpanj. Penasto umutiti 5 jaja sa 5 kašika šećera. Za početnike, to znači da je masa vazdušasta, prilično čvrsta i prilikom mućenja metlica miksera formira trag koji se zadrži par sekundi. Treba strpljivo mutiti i sigurno ćete uočiti koji je to trenutak. Zatim dodati 5 punih kašika brašna i sve zajedno "ovlaš", lagano izmešati varjačom. Umućenu masu odmah izručiti preko prohlađenih jabuka i vratiti u rernu da se i testo ispeče. Da biste bili sigurni da je pečeno, bocnite patišpanj štapićem ili viljuškom u sredinu i ako izvučete čist štapić, znači da je pečeno.
Vruću tortu izvrnuti na tacnu. Ako su neki komadi jabuka ostali u plehu, samo ih treba pokupiti kašikom i vratiti na tortu. Ostaviti da se dobro ohladi. Na kraju, čvrsto umutiti 500ml slatke pavlake sa 4-5 kašika šećera i staviti preko jabuka. Ovo je vrlo rustična poslastica pa i pavlaka treba da je grubo, kašikom raspoređena. Veličinu, količinu jabuka, debljinu testa, količinu pavlake - prilagodite ukusu.
Sastojci: 1-1.5kg jabuka, oko 20 kašika šećera, 5 jaja, 5 kašika brašna, 500ml slatke pavlake, opciono - seckani orasi, bademi, sok jednog limuna ili pomorandže, malo cimeta...
Upside-down apple cake
This delicious apple cake is simple and cheap. Only few basic ingredients are needed.
Preheat oven to 170°C. Take deep round baking pan 30cm diameter and coat bottom and side with some lard. Peel and slice the apples and arrange in pan to form a 5-6cm layer. You might need 1-1.5kg apples. Sprinkle apples with 7-10 tablespoons sugar. The quantity of sugar depends of the quantity and sweetness of the fruits. Optionally, you might add some cinnamon, lemon or orange juice, chopped nuts, almonds... Bake the apples until soft, brown, but the pieces still exists.
Take the baked apples off the oven and let them cool a bit. Meanwhile prepare a batter. Whisk 5 eggs with 5 tablespoons of sugar to form a creamy mixture - pale yellow, fluffy and thick. You should only whisk with patience and for sure you will notice that moment. Add 5 tablespoons of flour and stir in the mixture, lightly, using spatula. Pour the batter over the apples and take back to the oven. Bake until a toothpick inserted in the center comes out clean.
Turn the baked cake upside down on the platter. If some apples remained in the pan, take a spoon and put them over the cake. Let the cake cool. At the end, whisk 500ml of cream with 4-5 tablespoons sugar and spread over the top. This is a rustic cake, so the cream doesn't have to be perfectly formed. Feel free to modify the size of the cake, quantity of apples, batter, cream...
Ingredients: 1-1.5kg apples, about 20 tablespoons sugar, 5 free range eggs, 500ml cream, optionally - nuts, almonds, one lemon or orange juice, pinch of cinnamon...