Friday 8 April 2011

Sutlijaš sa prelivom od jagoda

Uskoro će sezona jagoda... Pored mnogobrojnih slatkiša na tu temu, predlažem i ovaj.

Staviti sutlijaš da se kuva... U šerpu sipati 1l mleka da provri na umerenoj temperaturi. Kada mleko provri, dodati 2-3 male, kafene šoljice pirinča, i nastaviti kuvanje uz povremeno mešanje sve dok se sutlijaš ne zgusne, postane kremast, a pirinač bude mekan. Ako je suviše gusto, razrediti sa još malo mleka. Na kraju zasladiti, dodati šipku vanile ili vanilin šećer.


Dok se sutlijaš kuva, treba napraviti preliv od jagoda (brzo kuvani džem). 1kg jagoda, očistiti i oprati pod mlazom vode. Jagode posuti sa 150g šećera, pa rukom dobro izgnječiti, ali da ipak ostane po koji komadić. Ovako pripremljenu kašu od jagoda kuvati na umerenoj vatri, uz povremeno mešanje, do željene gustine.

Na tanjiru grubo izmrviti gotove puslice, preko puslica sipati vruć sutlijaš, pa preko sutlijaša sipati džem od jagoda i nožem povući nekoliko poteza - da se sutlijaš prošara džemom od jagoda. Odozgo posuti još malo svežih jagoda, izmrvljenih puslica i staviti nekoliko lepih listova sveže nane. Ovaj izuzetan desert možete da servirate na velikom tanjiru ili u manjim ćasama - kako Vam više odgovara.

Sastojci: za sutlijaš - 1l mleka, 2-3 šoljice pirinča, šipka vanile ili vanilin šećer; za preliv - 1kg jagoda, 150g šećera; za serviranje - pakovanje puslica, šaka svežih jagoda, nekoliko listova sveže nane.