Rokoko tortu našla sam u svesci sa receptima moje bake. Još jedna u nizu kvalitetnih, zaboravljenih torti - topi se u ustima...
Umutiti u čvrst šne 3 belanca sa prstohvatom soli. Zatim penasto umutiti 3 žumanceta sa 3 kašike šećera. U umućena žumanca dodati kašiku brašna, 50g rastopljene crne čokolade, šne od 3 belanca. Sve sastojke lagano izmešati varjačom da se masa ujednači. Od ove mase ispeći okruglu koricu.
Rokoko torta može da ima dve ili tri korice, kako Vam drago. Ako hoćete da torta bude viša, ispecite tri.
Dakle, svaka korica se posebno muti od po 3 jajeta... pa će za tri korice ukupno biti potrebno: 9 jaja, 9 kašika šećera, 3 kašike brašna, 150g crne čokolade. Naravno, svaku koricu treba peći posebno.
Fil (za tri korice)
Penasto umutiti 400g putera. Staviti da provri, na umerenoj temperaturi, desetak kašika mleka sa 500g šećera i dve kesice vanilinog šećera. Kada provri i šećer se rastvori, u vruće dodati 500g samlevenih oraha, promešati. Poparene orahe dobro ohladiti i pomešati sa umućenim puterom. Ovim filom filovati tortu između korica, ali ne i odozgo.
Ako ste se odlučili za kombinaciju sa dve korice, napravite pola mere fila (200g putera, 1 kesica vanilinog šećera, 250g šećera, 250g samlevenih oraha, 5 kašika mleka). U ovom slučaju, fil staviti samo po sredini, između dve korice.
Tortu odozgo i sa strane preliti glazurom od čokolade (na pari rastopiti 100g crne čokolade, 100g putera, 3 kašike prah šećera, 3 kašike mleka). Ukrasiti je komadima oraha, a može da se stavi i slatko od nekog crvenog voća (višnje, kupine, borovnice...).
Sastojci: 3 korice - 9 jaja, 9 kašika šećera, 3 kašike brašna, 150g crne čokolade; fil - 400g putera, desetak kašika mleka, 500g šećera, 2 kesice vanilinog šećera, 500g samlevenih oraha.
Sastojci: 2 korice - 6 jaja, 6 kašika šećera, 2 kašike brašna, 100g crne čokolade; fil - 200g putera, 5 kašika mleka, 250g šećera, 1 kesica vanilinog šećera, 250g samlevenih oraha.
Glazura - 100g crne čokolade, 100g putera, 3 kašike prah šećera, 3 kašike mleka.