Propržiti sitno seckanu glavicu crnog luka. Kada postane staklast, dodati oko 500g mlevenog mesa po izboru i dinstati da meso promeni boju. Kada se malo prohladi, dodati šoljicu na pola barenog pirinča, jedno jaje, so i biber.
Izabrati velike i zdrave listove zelja, očistiti od krupnih žila, oprati i spustiti u vruću vodu da smekšaju. Praviti sarmice: Uz ivicu lista staviti po kašiku fila od mesa, preklopiti preko fila obe duže ivice lista, pa sarmu srolati po kraćoj stranici. Poređati ih u šerpu, naliti vodom (do pola) i kuvati oko pola sata, da se pirinač potpuno skuva.
Kada je kuvanje sarmica pri kraju, treba napraviti bešamel. Rastopiti komad putera, oko 70g, pa na puteru propržiti 2 kašike brašna, a zatim naliti sa oko 500ml mleka, posoliti i začiniti sa malo rendanog muskatnog oraha - kuvati na tihoj vatri, da bešamel dobije glatku, gustu strukturu. U bešamel dodati malo milerama i spustiti sarmice na par minuta, da se prokrčkaju.
Služiti uz kiselo mleko.