Monday, 9 April 2012

Čupavci (uvaljani u kokos, bademe, lešnike...)

Veseli i ukusni!

Umutiti varjačom 50g putera (ili margarina). U drugoj posudi mikserom penasto umutiti 2 cela jaja sa 250g šećera. U umućena jaja dodati 200ml mleka, 1 kesicu praška za pecivo, 300g brašna i umućeni putar. Sve lagano izmešati varjačom. Izručiti u pleh veličine oko 25x35cm, obložen papirom za pečenje, ili u kalup za mafine. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C. Treba voditi računa da se ne prepeče, jer će biti suvo.

Pečen kolač ostaviti da se malo prohladi, a zatim iseći kocke. Ne treba da budu suviše velike - oko 4x4cm.


Smislite šta ćete upotrebiti za valjanje čupavaca, pa oko 300g toga što ste odabrali izručite u plitku posudu ili tanjir. Osim kokosa, mogu se upotrebiti mleveni orasi, mleveni blanširani bademi, mleveni pečeni lešnici, usitnjen grijaž od mlevenih oraha...

Čokoladni preliv: U šerpicu staviti 200ml mleka, 200g putera (ili margarina), 250g šećera, 100g crne čokolade i kuvati na laganoj vatri desetak minuta - treba da se malo zgusne, ali da i dalje ostane tečan. Šerpu sa čokoladnim prelivom držati na pari, da se ne bi ohladio i zgusnuo. Jednu po jednu kocku umakati u topao preliv, tako da sa svih strana bude prekrivena čokoladom, a zatim izvaditi viljuškom i sa svih strana uvaljati u kokos ili šta ste već odabrali. Gotove kolače odlagati na tacnu. Ostaviti da se lepo ohlade.

Moji čupavci najčešće su uvaljani u bademe ili grijaž od oraha. Nisam neki ljubitelj kokosa.

Sastojci: za kolač - 50g putera (ili margarina), 2 jaja, 250g šećera, 200ml mleka, 1 kesica praška za pecivo, 300g brašna; za čokoladni preliv - 200ml mleka, 200g putera (ili margarina), 250g šećera, 100g crne čokolade; za valjanje po izboru - oko 300g kokosa, mlevenih blanširanih badema, mlevenih pečenih lešnika, mlevenih oraha, usitnjen grijaž od mlevenih oraha...

No comments:

Post a Comment