Wednesday, 13 March 2013

Pržena džigerica na dva načina - Fried liver (two ways)

Džigerica je namirnica koju bi trebalo uvrstiti u svakodnevnu ishranu jer sadrži mnogobrojne hranljive sastojke. Osim toga, jeftina je a od nje se mogu napraviti različita ukusna jela. Najbolje je nabaviti svežu džigericu najboljeg kvaliteta (životinje odgajane na pašnjacima) i od proverenih proizvođača. Ako je moguće, neka bude od mladih životinja (jagnjeća, teleća, praseća...), mada su svinjska i juneća podjednako ukusne. Džigerica treba da ima lepu tamno crvenu boju, što znači da je sveža (nije stajala u frižideru duže od jednog dana), da je jedra, bez jakih mirisa, da nije prethodno bila zamrznuta... Pravilo je - upotrebiti odmah, ne zamrzavati!!!


Džigericu oprati pod mlazom hladne vode, iseći na šnicle debljine 1cm, naliti mlekom da bi bila mekša i ostaviti u frižideru par sati.

Prvi način:Džigericu ocediti od mleka na papirnom ubrusu, ne soliti pre prženja da ne bi bila tvrda. Zatim je uvaljati u brašno i pržiti na zagrejanom ulju, na umerenoj temperaturi. Voditi računa da se ne prži suviše dugo jer će i u tom slučaju biti suva i tvrda. Trebalo bi da u sredini bude delimično pržena, po malo rumena. Prženu džigericu izvaditi u posudu za serviranje, svako parče posoliti, po želji posuti sa malo naseckanog belog luka ili preliti pripremljenom marinadom.

Marinada: Naseckati beli luk i dosta svežeg peršunovog lista, dodati so, ulje, izmešati.

Poslužiti uz salatu i pire, bareni pirinač, bareno povrće...

Drugi način:
Svinjsku džigericu koja je stajala u mleku neko vreme, iseči na krupne kocke. U tiganju zagrejati malo ulja i propržiti pripremljenu džigericu, na umerenoj temperaturi, po par minuta sa obe strane. Dodati kolutove praziluka, papriku isečenu na kocke i još malo propržiti da i povrće smekša. Prženu džigericu i povrće skinuti sa vatre, dodati neutralnu ili kiselu pavlaku, posoliti po ukusu.

Poslužiti uz salatu i pire, bareno povrće, pirinač...

Sastojci:
Prvi način - oko 500g džigerice, malo brašna, 2-3 čena belog luka, so, svež peršunov list, ulje.
Drugi način - oko 500g džigerice, 1 praziluk, 1-2 paprike, so, ulje, 100-200ml neutralne ili kisele pavlake.

Fried liver (two ways)


Liver should be included in everyday diet because it contains many nutrients. Besides, it's cheap and you can make many delicious dishes. Get the best quality fresh liver. If possible, "pasture-raised" of younger animals (lamb, veal...), although pork and beef are equally delicious. Liver should have a nice deep red color, which means that is fresh (not kept in the refrigerator more than one day), not dehydrated, without strong smell, not previously frozen ... The rule is - use it right away, do not freeze!

Drain and rinse liver in cold water, cut 1cm thick slices, pour the milk over the slices (to be soft) and let it cool in a fridge for few hours.

First way
Drain liver on a paper towel, if you want it to be soft and tender do not salt before frying. Then roll each slice, both sides, in flour and fry in hot oil over a medium heat for few minutes on both sides. Take care not to overcook it, because it will be dry. Put the fried liver on a serving pan, season each piece with salt, sprinkle with finely chopped garlic or pour the marinade.

Marinade: Finely chop the garlic and handful of fresh parsley leaves, add salt, oil, stir.

Serve with a salad and mashed potatoes, steamed rice, steamed vegetables...

Second way

Cut the liver into cubes. Preheat some oil on a medium heat and fry liver pieces for a few minutes. Add the leek and pepper slices and fry few more minutes to soften the vegetables. Take off the heat, add cooking cream or creme fraiche, salt to taste.

Serve with a salad and mashed potatoes, steamed vegetables, rice ...

Ingredients:
First way - about 500g liver, flour, 2-3 cloves of garlic, salt, fresh parsley leaves, oil.
Second way - about 500g liver, 1 leek, 1-2 peppers, salt, oil, 100-200ml of cooking cream or creme fraiche.