Wednesday 20 July 2011

Roštilj - drugi deo (brizle, crevca, džigerica)

Ovakvo roštiljanje je izuzetan doživljaj za prave gurmane. Ujedno ima i obrazovnu dimenziju jer su deca naučila kako izgledaju brizle i ne misle da je to neka egzotična biljka. Jako su im se dopale... A tek crevca, krckava i masna!

Iznutrice su nekada smatrane sirotinjskom hranom, međutim, to je pravi delikates. Teško ih je nabaviti, osim preko veze kod proverenog mesara koji će ih lepo očistiti i Vama skratiti postupak pripreme. Izuzetno je bitno da budu savršeno sveže i od mlađih životinja!!! Treba utrošiti malo više vremena, ali vredi.

Brizle
Da ne bude zabune, brizle su u stvari timus (grudna žlezda), po strukturi tkiva malo podsećaju na mozak ali su kompaktnije. Brizle (na primer, teleće) očistiti od žilica i staviti u vrelu vodu da stoje 30min. Osušiti ih, premazati uljem, posoliti i peći na roštilju. Pre pečenja mogu se probariti par minuta u kipućoj slanoj vodi. Ako vam je zgodnije, komadi mogu da se nanižu na štapiće za ražnjiće i tako peku.

Džigerica
Može se upotrebiti sveža svinjska, teleća, jagnjeća ili juneća džigerica. Dobro je oprati pod mlazom vode, ocediti i iseći na šnicle debljine oko 1cm. Ukoliko niste sasvim sigurni da ste nabavili džigericu mlade životinje, potrebno je poređati je u dublju posudu, zaliti mlekom i ostaviti da odstoji u frižideru nekoliko sati. Nakon toga džigericu premazati uljem i "baciti" je na roštilj, ali na slab žar. Ne treba dugo da se peče, da ne bi bila suva i tvrda. Džigericu je bolje posoliti tek kada je gotova. Zatim je preliti marinadom od belog luka, peršuna, ulja, nekoliko kapi limunovog soka i malo soli.

Još jedan savršen način da se pripremi džigerica je da se svaka šnicla uvije u plućnu maramicu, spolja posoli i tako ušuškana ispeče na roštilju ili u rerni. Peče se dok maramica ne postane krckava... Prste da poližeš!

Pileća džigerica
Pileću džigericu je potrebno dobro oprati, osušiti i iseći na krupne komade. Svaki komad uviti u list slanine, bez začina, probosti čačkalicom koja je prethodno stajala u vodi (da ne gori) i ispeći na roštilju.

Crevca
Potrudite se da nabavite dobro očišćena crevca. Crevca se čiste tako što se nekoliko puta izvrću na obe strane i detaljno ispiraju mlazom hladne vode da bi se odstranile nečistoće. Zatim se ostave nekoliko sati da odstoje u slanoj ili zakiseljenoj hladnoj vodi. E sada, potrebno je ocediti ih i probariti desetak minuta u jako slanoj vodi. Na kraju, crevca iseći na komade dužine od oko 10cm i ostaviti par sati da odstoje u marinadi od crnog luka, belog luka, soli, sirćeta, nekoliko lovorovih listova. Kada odstoje u marinadi, osušiti ih i baciti na roštilj. Ako žurite, mogu samo da se dobro usole. Takođe, mogu se nanizati na vlažne štapiće i tako ih peći. Crevca treba da budu reš i krckava!

Ako u kombinaciji ipak imate i goste koji se mršte na crevca i brizle, njima srolajte nekoliko ćurećih šnicli sa povrćem seckanim na štapiće (luk, celer, šargarepa). Treba ih posoliti, probosti čačkalicom i ispeći na roštilju - biće zadovoljni.

Od priloga je dovoljno naseckati dosta crnog luka, ljutu papričicu i nabaviti ili napraviti lepinje.