Monday, 22 February 2010

Jagnjeća kapama (jagnjetina sa spanaćem)

Komad jagnjetine dobro usoliti, nauljiti i peći u dubljem sudu, u rerni zagrejanoj na 150stepeni. U toku pečenja povremeno prevrnite meso i zalijte ga sokovima. Kada je gotovo (meko, rumeno, lako se odvaja od kostiju), u šerpu dodati šolju pirinča i oko 500g očišćenog i opranog spanaća (ne blanširati ga prethodno), 1-2 čaše vode, posoliti po ukusu, promešati i nastaviti pečenje. Jelo je gotovo kada se pirinač skuva.

Najčešće za pečenje biram ne mnogo veliku jagnjeću butku, plećku, kotlete (krmenadle) ili deo oko rebara. Za pečenje mesa koristim neke od onih ovalnih šerpi, zgodne su zbog prevrtanja i prelivanja.
Meso pečem na umerenoj temperaturi (oko 150 stepeni) ali ne poklapam sud, jer tako dobije lepšu boju i ukusniju koricu a ne postoji opasnost da na brzaka zagori. Ako Vam se učini da će se meso prepeći dok pečete spanać i pirinač, izvadite meso, pa ga vratite naknadno (kada pirinač i spanać budu gotovi). Ovo jelo služiti uz kiselo mleko ili mileram.

Sastojci: jagnjeće meso (manja butka, plećka, kotleti i slično), 500g očišćenog spanaća, šolja pirinča, malo ulja, so.

2 comments:

  1. Prijateljica me na učila da pravim ovo jelo, na Kosovu su ga zvali birjan i ona ga je spremala zbog oca, koji ga obožava.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Razni nazivi, a isto ukusno jelo... Drago mi je što nije zaboravljeno i što se tu i tamo posluži za ručak!

      Delete