Friday, 7 June 2019

Voćna salama - Fruit salami

Voćna salama je još jedna izuzetna poslastica iz kategorije: posni kolači iz bakine sveske požutelih stranica.

Iseckati 300g suvih šljiva i 150g oraha. Na mašini za mlevenje mesa samleti 500g suvih smokava i 250g suvih urmi (bez koštica). 200g šećera u prahu ušpinovati sa malo vode (oko 70ml) - treba da se dobije malo gušći, lepljiv sirup. Ipak, paziti da se ne prekuva jer će se u tom slučaju "ušećeriti", kristalisati. Pomešati pripremljeno suvo voće, dodati rendanu koru od jedne pomorandže i malo po malo dodavati prohleđen sirup. Rukama sjediniti. Ovako ćete na jednostavan način podesiti strukturu smese, da se lepo oblikuje (ne sme da bude retka).
Aluminijumsku foliju ili celofan posuti sa malo kristal ili prah šećera, oblikovati salamu i ostaviti u frižideru da se stegne i ohladi. Ohlađenu salamu iseći na kolutove i poslužiti.

Nećete ništa pokvariti ako deo oraha zamenite seckanim bademima, pistaćima ili lešnicima.

Prosto ne znam kakav bih komentar napisala za ovaj kolač! Jednostavno, a savršeno...

Sastojci: 300g suvih šljiva, 150g oraha, 500g suvih smokava, 250g suvih urmi (bez koštica), 200g šećera u prahu, oko 70ml vode, rendana kora od 1 pomorandže.

Fruit salami

Fruit salami is another delicious treat from grandma's notebook.

Finely chop 300g prunes and 150g walnuts. On meat grinder, grind 500g dried figs and 250g dates (without stones). Bring 200g powdered sugar with a little water (about 70ml) to a boil - to make a thick sticky syrup. Mix the prepared dry fruit, add some orange zest and combine all the ingredients with syrup (syrup should be added in small portions to obtain right consistency).  Combine with hands. This way you will easily adjust the structure of the mixture, which can hold shape (not to be runny).

Sprinkle aluminum foil or plastic wrap with powdered sugar, shape the salami, roll it in foil, and leave in the refrigerator to sit and cool. Cut cooled salami and serve.

You can replace an amount of walnuts with chopped almonds, pistachios or hazelnuts.

The only comment for this old school delicacy is "SIMPLE AND PERFECT!.

Ingredients: 300g prunes, 150g walnuts, 500g dried figs, 250g dates (without stones), 200g powdered sugar, about 70ml water, orange zest.