Friday, 2 December 2011

Voćna salama

Voćna salama je još jedna izuzetna poslastica iz kategorije: posni kolači iz bakine sveske požutelih stranica.

Iseckati 300g suvih šljiva i 150g oraha. Na mašini za mlevenje mesa samleti 500g suvih smokava i 250g suvih urmi (bez koštica). 200g šećera u prahu ušpinovati sa malo vode (oko 70ml) - treba da se dobije malo gušći, lepljiv sirup. Ipak, paziti da se ne prekuva jer će se u tom slučaju "ušećeriti", kristalisati. Pomešati pripremljeno suvo voće, dodati rendanu koru od jedne pomorandže i malo po malo dodavati prohleđen sirup. Rukama sjediniti. Ovako ćete na jednostavan način podesiti strukturu smese, da se lepo oblikuje (ne sme da bude retka).
Aluminijumsku foliju ili celofan posuti sa malo kristal ili prah šećera, oblikovati salamu i ostaviti u frižideru da se stegne i ohladi. Ohlađenu salamu iseći na kolutove i poslužiti.

Nećete ništa pokvariti ako deo oraha zamenite seckanim bademima, pistaćima ili lešnicima.

Prosto ne znam kakav bih komentar napisala za ovaj kolač! Jednostavno, a savršeno...

Sastojci: 300g suvih šljiva, 150g oraha, 500g suvih smokava, 250g suvih urmi (bez koštica), 200g šećera u prahu, oko 70ml vode, rendana kora od 1 pomorandže.

No comments:

Post a Comment