Wednesday, 27 March 2013

Alva od brašna - Wheat flour halva

Alvu od brašna najčešće nam je pravila baka, kada smo bili klinci i iznenada nam se prijede nešte slatko, ali da bude brzo gotovo. Nedavno sam se setila ovog slatkiša i napravila - prvi put posle toliko godina. Kao i sa drugim vrstama alve, nije obavezno da se svima dopadne. Ja je volim!

Mada se svi sastojci doziraju "od oka", pokušaću da napišem okvirne mere.
Prvo napraviti sirup. U šerpicu staviti 2 šolje vode i 1 šolju šećera, pa skuvati sirup. Dovoljno je samo da provri, bez nekog preteranog špinovanja.

Za to vreme u dublji tiganj staviti oko 50g putera i 2-3 kašike ulja, zagrejati na umerenu temperaturu. Staviti desetak kašika brašna, kao za gustu zapršku. Zapršku pržiti na umerenoj temperaturi uz neprekidno mešanje varjačom, sve dok ne porumeni. Potrebno je da ima lepu svetlo braon boju, ali ne sme da zagori. Kada je zaprška gotova u nju dodavati pripremljen sirup, ali malo po malo uz neprekidno mešanje, da bi brašno lepo upilo sirup i formirala se gusta, glatka masa. Najbolje je u toku prženja proceniti da li treba dodati sav sirup. 

Pripremljenu alvu ostaviti da se prohladi par minuta, pa u nju po želji dodati seckane orahe, bademe, pistaće (nije obavezno). Kašikom formirati knedle i poređati ih na tacnu. Nije obavezno, ali može da se pospe šećerom u prahu koji je zamirisan vanilom i iseckanim koštunjavim voćem. Druga varijanta je da se masa rasporedi na tacnu obloženu celofanom, pa da se seku kocke kada se ohladi.

Alvu poslužiti uz kafu, čaj...

Sastojci: 1 šolja šećera, 50g putera, 2-3 kašike ulja, oko 10 kašika brašna, po želji - malo seckanih oraha, badema, ili pistaća, malo prah šećera za posipanje

Wheat flour halva


My grandma used to make wheat flour halva when we were kids. I recently made this candy ​​- for the first time after so many years. As with other types of halva not everyone likes it. I DO!

First make the syrup. Take a small pot and boil 2 cups water and 1 cup of sugar until sugar is dissolved. 

Take a deep frying pan, put about 50g of butter and 2-3 tablespoons oil, heat on a medium heat. Add about 10 tablespoon of flour, and make a thick roux  stirring constantly with a wooden spoon, until brown. You need to have a nice light brown color, but it should not burn. When roux is ready add the prepared syrup, in few portions, stirring constantly, until the whole syrup is soaked. The mass should be thick and smooth. 

Let the halva cool for a few minutes, and optionally add some chopped walnuts, almonds, pistachios.  Shape halva by using a spoon to form dumplings and arrange on a tray. Optionally sprinkle with powdered sugar and vanilla, some chopped walnuts... Another option is to shape the mass on a tray and cut the cubes when cooled. 

Serve halva with coffee, tea ...



Ingredients: 1 cup sugar, 50g butter, 2-3 tablespoons oil, about 10 tablespoons flour, optionally - handful chopped wallnuts, almonds, pistachios, confectionary sugar. 

2 comments: