Wednesday 26 October 2011

Grašak kao prilog - obaren ili u bešamelu

Sitno iseckati manju glavicu crnog luka, propržiti na malo ulja. Zatim dodati oko 1kg smrznutog ili svežeg graška, posoliti, naliti vodom i kuvati na laganoj vatri. Ne treba preterivati sa količinom vode. Ako preti da ispari sva voda u toku kuvanja - dodati još malo. Kada je grašak skuvan, odliti višak tečnosti ili ga procediti (kako više volite). Dok je još vruć spustiti komad putera da se istopi, dodati svežu ili sušenu mirođiju.

Grašak u bešamelu sprema se na sličan način. Proprži se manja glavica crnog luka, doda se grašak, posoli, nalije vodom "da ogrezne" i kuva na laganoj vatri da zrno smekša. Kada je grašak skuvan odliti višak tečnosti (ako je potrebno), naliti ređi bešamel sos, dodati mirođiju i sve zajedno kuvati još desetak minuta.

Bešamel napraviti ovako: otopiti komad putera i dodati dve kašike brašna pa kratko propržiti uz mešanje (ne sme da promeni boju). Naliti sa oko 500ml mleka, posoliti i kratko kuvati na umerenoj temperaturi uz mešanje žicom da se dobije bešamel bez grudvica, željene gustine.

Grašak pripremljen na jedan od ova dva načina možete poslužiti kao prilog uz: meso, ribu, krompir, drugo povrće... Na tanjiru deluje vrlo živopisno.

Sastojci: 1 manja glavica crnog luka, 1 kg graška, so, mirođija (sveža ili sušena), malo ulja, komad putera, 500ml mleka i 2 kašike brašna za bešamel.