Monday, 19 December 2011

Neutralno testo za korpice (Pâte brisée)

Dekorativne korpice prave se od neutralnog sipkavog testa, takozvano "Pâte brisée". U staroj, požuteloj svesci našla sam recept ispisan mastilom...

U vanglu za mešenje staviti pola kesice praška za pecivo, 200g brašna, 40g putera ili margarina na sobnoj temperaturi, 3 žumanca, 2 kašike kisele pavlake, malo soli. Ako pola količine margarina zamenite puterom, lepše će mirisati a i dalje će imati sipkavu strukturu. Od ovih sastojaka, vrhovima prstiju, zamesiti glatko testo i ostaviti da odstoji u frižideru oko 2h. Sigurno se pitate zašto vrhovima prstiju - zato što ovaj tip testa menja struktutu kada se zagreje, a dlanovi su topli. Sada imamo na raspolaganju streč foliju, pa je korisno umotati testo da se ne osuši (dok stoji u frižideru).


Nabaviti dvadesetak limenih modlica za korpice. Može se upotrebiti i pleh za mafine, silikonski ili metalni. Modlice podmazati sa malo masti. Otkinuti komad testa dovoljan za 5-6 korpica, a ostatak ostaviti da stoji na hladnom. Oklagijom rastanjiti testo na oko 2-3mm, modlom iseći i prstima, lagano pritiskajući, obložiti kalup. Dno bocnuti viljuškom. Dok pravite ostale korpice, korisno je one formirane odložiti u frižider da se ne bi grejale. Na svaku korpicu (preko testa) staviti komad papira za pečenje i nekoliko zrna pasulja ili pirinač. Zrnevlje služi kao tegić i sprečiće da se korpica deformiše prilikom pečenja. Kada su modle pripremljene i rerna zagrejana na oko 170°C, poređati ih u pleh i peći tako da krajevi blago porumene, obično je to 15-20min. Ako se prepeku, biće suviše krte, lomiće se.

Od ove količine moguće je napraviti dvadesetak korpica, mada to zavisi od veličine modle. Zato je zgodno zamesiti bar "duplu meru".

Možete zamesiti veću količinu ovog testa, oblikovati kao salamu, umotati ga u streč foliju i odložiti u zamrzivač. Održaće se i do par meseci. Po potrebi, dok je još uvek smrznuto, samo isečete diskove odgovarajuće debljine, oblažete kalupe i pečete. Takođe, i nepečene korpice se mogu zamrznuti, ali je za ovo neophodno da imate dovoljno modlica. Testom obložiti modle, staviti u zamrzivač, i kada zatreba, smrznute ih peći. U ovom slučaju nije neophodno stavljati preko testa papir i pirinač jer je smrznuto i ivice se neće deformisati.

Napisala sam ovaj post imajući na umu korpice punjene ruskom salatom. Naravno, mogu se puniti na bezbroj načina... salatama, različitim vrstama aromatizovanog putera, namazima na bazi sira, urnebes salatom, kajmakom, pršutom, slaninom, kobasicom, lososom, kavijarom, kačkavaljem, gorgonzolom, inćunima, mogu se ukrasiti svežim povrćem, mariniranim maslinkama, pečurkama, začinskim biljem...

U bilo kojoj kombinaciji, prosto su neodoljive!!!

Sastojci: 1/2 kesice praška za pecivo, 200g brašna, 40g putera ili margarina, 3 žumanca, 2 kašike kisele pavlake, malo soli.

7 comments:

  1. Nina koliko je pola kesice praska za pecivo, ovde ga pakuju u kutije od po 100gr. Imam digitalnu vagu pa mogu da izmerim ako mi kazes koliko grama.Jos me interesuje da zamenim margarin za puter ako moze i koje brasno da koristim meko ili ostro.

    ReplyDelete
  2. Pola kesice praška ze pecivo je 6g. Naravno, margarin može da se zameni puterom - biće ukusnije; a brašno meko.

    ReplyDelete
  3. Napravio sam danas samo nekoliko komada da isprobam recept, nadosle su prilicno iako sam rasklagijao prilicno tanko verovatno tanje od 5mm. Probacu da smanjim kolicinu praska za pecivo i da nadjem malo bolje modlice.....koristio sam neka srca-modle sto sam dobio od svekra. velicina je dobra 2 zalogaja ali su veoma plitke.

    ReplyDelete
  4. ljudi a mleko ili voda da li se dodaju? ovo mi nesto suvo?!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne dodaju se ni mleko, ni voda, samo treba fino sjediniti sastojke.

      Delete
  5. Najbolje korpice ikad! Hvala :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Vama! Nema greške kod bakinih recepata :)

      Delete