Wednesday, 8 February 2012

Beli komisbrot (ili žur vekna)

Beli komisbrot, jedan od načina da potrošite višak belanaca. Jednostavno i brzo se priprema. Belanca možete da skupljate u tegli i da ih čuvate u frižideru nekoliko dana, pa kada se nakupi dovoljan broj da ih upotrebite.

Komisbrot se može peći u plehu kao za kuglof (u obliku prstena), ili u rebrastom duguljastom plehu (kao za "Srneća leđa"), ili u običnoj duguljastoj modli (kao za terin).

Kalup podmazati mašću i posuti brašnom, ili obložiti papirom za pečenje. Iseckati koštunjavo voće (orasi, bademi, lešnici), dodati seckanu crnu čokoladu, kandiranu koru od pomorandže, suvo grožđe ili suvu brusnicu...šta već imate u kući.
Količinu proizvoljno odrediti. U pripremljene komadiće dodati onoliko kašika brašna koliko ima belanaca i sve lepo promešati.

Umutiti u čvrst šne belanca sa prstohvatom soli. Kada su belanca čvrsto umućena, dodati onoliko kašika šećera koliko je bilo belanaca i još malo mutiti mikserom. U šne izručiti pripremljeno seckano voće pomešano sa brašnom, dodati onoliko kašika ulja koliko je bilo belanaca i sve ovlaš promešati varjačom. Masu sipati u pripremljen kalup. Kolač treba da bude debljine oko 5cm. Peći na 170°C (paziti da sredina ne ostane "živa", ali ne valja ni da se prepeče). Kada je kolač pečen, izručiti ga na tacnu i ostaviti da se ohladi.

Žur veknu poslužiti uz kakao, toplu čokoladu, čaj, kafu...

Napomena:
- Postupak za pripremu kandirane kore od pomorandže opisala sam u tekstu od 3. marta 2011.
- Za duguljastu rebrastu modlu od oko 40cm potrebno je 6-10 belanaca.

Sastojci: 10 belanaca, 10 kašika šećera, 10 kašika brašna, 10 kašika ulja, 3-5 kašika mešanih komadića (orasi, bademi, čokolada, suva brusnica, kandirana kora pomorandže...).

No comments:

Post a Comment