Thursday, 3 March 2011

Kandirana kora od pomorandže


Skupiti koru od nekoliko pomorandži, odabrati lepe i zdrave delove. Koru treba oprati pod mlazom vode i nožem potpuno ukloniti onaj beli deo. Ovako pripremljenu koru skuvati u 9 voda da lepo omekša. Nije ovo ništa komplikovano, a i ne traje predugo. Dakle, koru nalijete vodom da ogrezne, stavite da provri i vri 2-3 minuta, onda ovu vodu odlijete, nalijete novom... Postupak se tako ponovi 9 puta. Kada je gotovo, koru osušiti na ubrusu i iseckati na sitne kockice.
U zavisnosti od količine kora, u šerpu sipati dosta šećera (250g), naliti ga sa vrlo malo vode (na primer 1 šoljica za crnu kafu) i pustiti da provri na tihoj vatri - treba da počne da "šapuće", da bude gusto ušpinovano kao za slatko. Kada je dobro ušpinovano, spustiti seckanu koru od pomorandže i promešati.

Ovako pripremljena kandirana kora može da se koristi za razne kolače (komisbrot), kao dodatak sladoledu, za dekoraciju ili ako Vam nešto drugo padne na pamet. Kada imate vremena, napravite veću količinu i stavite u teglu, pa koristite po potrebi. Pošto nema konzervansa, kandiranu koru čuvajte u frižideru - može da se očuva par meseci.

Sastojci: kora od nekoliko pomorandži, šećer, voda.

No comments:

Post a Comment