Thursday, 5 April 2012

Filovani šampinjoni - na dva načina

Pripremiti oko 500g svežih šampinjona sa većim kapicama. Oprati ih pod mlazom tekuće vode, otkinuti im drške. Drške se kasnije mogu upotrebiti za pripremu nekog preliva za testeninu, ili se može napraviti kajgana/omlet sa pečurkama. U lonac sipati dosta vode, naseckati jedan limun i pustiti da provri. Umesto limuna, može se dodati 1-2 kašike alkoholnog sirćeta. Pečurke blanširati u kipućoj vodi 2-3 minuta, a zatim ih izvrnuti na papirni ubrus da se dobro ocede i ostaviti da se ohlade.


Prvi način:
Sitno iseckati ohlađeno kuvano belo meso i povrće iz supe (2 šargarepe, komad celera, paškanat), posoliti, dodati pola čaše kisele pavlake i lagano izmešati. Puniti blanširane kapice. Pred služenje, posuti sa dosta iseckanog svežeg peršunovog lista.

Ovo je još jedna od ideja kako da se upotrebi bareno povrće i belo meso iz supe.

Drugi način:
Oljuštiti i iseckati 500g paradajza, posoliti, dodati kašiku šećera, začine po izboru (na primer: origano, majoran, timijan, lovor, bosiljak, majčina dušica…). Začinjeni paradajz propržiti na malo maslinovog ulja, da se ukrčka, tako da može viljuškom da se zahvati. Sitno iseckati 100g šunke ili pršute, dodati u sos od paradajza i puniti blanširane pečurke.

Poslužiti toplo ili hladno, uz prepečen hleb i svežu sezonsku salatu.

No comments:

Post a Comment