Saturday 29 May 2010

Tančice (kao tortilja)


Napraviti klasično hlebno testo. U 500ml mlake vode staviti oko 20g svežeg kvasca i kašiku šećera. U vanglu za mešenje dodati dve šolje brašna, 2 kašičise soli i izručiti rastopljen kvasac. Zamesiti ne mnogo tvrdo, ali glatko testo, uz dodavanje brašna po potrebi - sve dok ne počne da se odvaja od prstiju. Zatim ostaviti testo da malo naraste (ne mora da se udvostruči). Kada je testo malo naraslo, dodati 4 kašike ulja, još malo brašna, premesiti i formirati loptice (oko 10kom). Ringlu uključiti da se zagreje na umerenu temperaturu, preko staviti aluminijumsku foliju. Loptice oklagijom rastanjiti na do 5mm debljine, u stvari treba da budu što tanje i veličine ringle, treba ih brzo preneti na foliju i zapeći sa obe strane, ali paziti da ne izgore. Ako u toku pečenja tančice počnu da se lepe za foliju, promenite foliju.
Tančice su srpska, tadicionalna, verzija tankih hlebova koji se peku na plotni šporeta, poput tortilje. Možete ih filovati čime god želite, a ovo je moja oniljena kombinacija: komadići krmenadle (pečene ili sa roštilja), propržen karamelizovani luk, sveže povrće (krastavac, paradajz), eventualno mileram - i opušten ručak u dnevnoj sobi.

Par korisnih napomena:
- Ja volim rustične tančice, koje nisu savršenog oblika. Ako je bitno da budu savršeno okrugle, onda iseći papir za pečenje u krug odgovarajućeg prečnika, po njemu rastanjiti testo i pomoću papira izvrnuti na ringlu. Skinuti papir, uporebiti ga za sledeću tančicu. Da papir ne bi "bežao" po radnoj površini, nije loše staviti par kapi ulja na radnu površinu pa preko "zalepiti" papir. 
- Ako ćete tančice koristiti malo kasnije, za neki roštilj ili slično, treba ih slagati jednu na drugu i dok su još vruće, uviti sa svih strana u čistu pamučnu krpu (da se ne bi sušile). Kasnije, samo ih bacite preko mesa ili na kraj roštilja da se malčice zagreju.