Monday 11 June 2012

Domaći sok od višanja (malina, jagoda, kajsija, bresaka...)

Sigurna sam da se mnogi sećaju domaćeg soka od višanja koji su pravile teta, baka, mama... Uvek su nas, decu, organizovali da beremo višnje. Bude ti zanimljivo na početku, a posle ti je muka od same pomisli na to da treba obrati višnje sa još desetak stabala. Pa tražiš izgovore da ne odeš na plac, u voćnjak, jer moraš da učiš, čitaš lektiru, boli te glava... Kada se uveče vratiš kući, pružiš se da malo odmoriš, zažmuriš, a pred očima ti i dalje treperi granje i lišće. Tu nije kraj, sutradan se akcija nastavlja jer treba onom plastičnom spravicom povaditi koštice iz puno desetina kilograma višanja. Sok iz voća prska na sve strane, prsti lepljivi, umrljani, ne možeš ih oprati.
Naravno, trud se uvek isplati. Zato smo cele godine pili zdrav, domaći sok od višanja. Samo uđeš u špajz, načneš flašu, sirup razblažiš vodom i uživaš. Koka-kola, Jupi i Fruktalovi sokovi kupovali su se samo za neko slavlje. Kakav nostalgičan osvrt na školske dane i osamdesete!!!
Ukoliko odlučite da pravite sok od višanja, prvo treba pripremiti staklene flaše, dobro ih oprati i izvrnuti da se osuše. Najbolje je flaše poređati da se dobro osuše u neku korpu ili plastičnu kadicu obloženu papirnim ubrusima ili čistim kuhinjskim krpama. Za zatvaranje flaša može se koristiti dvostruki sloj celofana, pričvršćen gumicom ili kanapom. Ako se upotrebljavaju pluteni ili gumeni čepovi (čvrsti i novi), njih treba neposredno pred upotrebu iskuvati 15 minuta u vodi sa malo sode bikarbone - ne treba ih vaditi iz vode, do trenutka kada ćete ih upotrebiti. Metalne zatvarače treba izbegavati, osim ako su od nekog kvalitetnog materijala koji ne rđa - u tom slučaju i njih prokuvati neposredno pred upotrebu.
Prilikom pripreme soka, vrlo je bitno da besprekorno budu čiste ruke i posude koje se koriste. U veći sud staviti 5kg višanja (dobro oprane, oceđene i bez koštica), dodati 3 kesice (30g) limontusa, 2l vode, izgnječiti rukama. Ako nećete da prljate ruke, stavite sterilne rukavice ili upotrebite staru ali čistu oklagiju. Sud poklopiti i ostaviti da odstoji 24h, na tamnom i hladnom mestu. Povremeno promešati. Sutradan masu propasirati kroz cediljku sa većim rupicama da se odvoji ljuska, a zatim procediti kroz čistu gazu. Ceđenje može da se preskoči i u tom slučaju dobije se malo gušći sok, zbog voćne pulpe. Izmeriti zapreminu dobijenog soka, izručiti ga u veći lonac i dodati po 1kg šećera na svaki litar soka (npr. 3kg šećera ako ima 3l soka). Sok promešati većom varjačom i staviti da proključa na umerenoj temperaturi. Od trenutka kada sok počne da ključa po celoj površini, a ne samo uz ivice lonca, kuvati 10 minuta - uz mešanje. Pre nego što stavite sok da se kuva, čiste flaše treba delimično obmotati papirom ili krpama, da se ne dodiruju, poređati ih u veću šerpu i staviti u hladnu rernu. Rernu uključiti na 100°C. Vruć sok sipati u vruće flaše ali ne do samog vrha, pomoću kutlače i levka. Flaše dobro zatvoriti celofanom ili iskuvanim čepovima, pa ih izvrnuti grlom na dole i složiti u kadicu odgovarajuće veličine. Ušuškati ih u čiste čaršafe, pokriti ćebetom i ostaviti da se polako hlade dva-tri dana. Nakon hlađenja, zatvarači mogu da se zaliju parafinom ili pečatnim voskom, a ne mora.
Ovako pripremljen sok od višanja može da se održi najmanje godinu dana, pod uslovom da se čuva u hladnoj, suvoj i mračnoj prostoriji.
Na isti način može se pripremiti sirup i od drugog voća: kajsije, breskve, jagode, maline, mešavina kupina i borovnica... Koriste se sočni, zreli, zdravi plodovi. Oprane kajsije i breskve, bez koštica, mogu se prethodno samleti na vodenici za meso.
Uvek će se prvo popiti sok od jagoda, malina, kajsija a višnja možda izdrži do zime.
Vredi sav potrošen novac i vreme!
Sastojci: 5kg višanja bez koštica (ili drugog voća po izboru), 3 kesice (30g) limontusa, 2l vode, onoliko kg šećera koliko se dobije litara soka.
Za pakovanje: staklene flaše, celofan (pluteni, gumeni, metalni čepovi), gumice (kanap, jači konac).