Thursday 5 July 2012

Marcipan

Marcipan je masa napravljena od mlevenih badema i šećera. Koristi se u poslastičarstvu za oblaganje torti, kolača... Marcipanom se pune najfinije praline. Ima strukturu koja se lako oblikuje, pa se često upotrebljava za pravljenje različitih jestivih predmeta i ukrasa. Nekada davno, marcipan je bio vrlo skup, ekstravagantan slatkiš i smatralo se da ima svojstva afrodizijaka. Marcipan nije više skup, ali i dalje pleni svojim prefinjenim ukusom.
Domaći marcipan pravi se vrlo jednostavno. Može da bude odlična zanimacija za decu, uz Vašu malu pomoć.
Ja sam izblanširala bademe, a moj jedanaestogodišnji sin je uradio ostalo - od ljuštenja badema, do kraja. Naravno, bila sam prisutna, pričala koji je sledeći korak. Pažljivo me je slušao i rezultat su bile super ukusne praline koje smo umakali u rastopljenu čokoladu i odmah pojeli. Vrlo kvalitetno provedeno vreme!
Pomoću blendera usitniti u fini prah 150g izblanširanih, oljuštenih badema, sa 150g šećera u prahu. Prah izručiti na čistu radnu površinu, dodati nekoliko kapi ružine vode ili sveže isceđenog soka od pomorandže. Rukama gnječiti i mesiti, pažljivo dodavati u par navrata po nekoliko kapi tečnosti, da bi se dobila ujednačena, glatka masa pogodna za oblikovanje, slična plastelinu. Treba paziti da se ne pretera sa količinom tečnosti, jer će biti retko. U slučaju da pri ruci nemate blender, postoji alternativa - badem dva puta samleti na vodenici za mlevenje oraha, a zatim dodati druge sastojke i ručno mesiti. Još jedan način je da se bademi pretvore u prah pomoću avana i tučka, uz dodatak šećera u prahu. Osim ružine vode ili sveže isceđenog soka od pomorandže, za povezivanje smeše od mlevenih badema i šećera, može se upotrebiti i jedno belance.
Ako pravite marcipan za oblikovanje figurica, dodajte dvostruko veću masu šećera u prahu u odnosu na masu badema (150g badema, 300g prah šećera).
Po potrebi, marcipan je moguće ofarbati prehrambenim bojama.
A kako iskoristiti domaći marcipan???
Uz malo mašte - na bezbroj načina! Evo nekih: marcipanom napuniti suve šljive ili urme, pa ih umakati u rastopljenu čokoladu (videti recept "Praline od suvih šljiva i urmi" od 8.12.2011.), mogu se praviti kuglice od marcipana i valjati u rastopljenu čokoladu ili kakao, napraviti štanglice u boji pa jedan kraj umočiti u rastopljenu čokoladu, napraviti ofarbane voćkice ili životinjice…
Kada se torta oblaže marcipanom, prvo je treba sa svih strana premazati tankim slojem blago zagrejanog džema, bez komadića. Radnu površinu i marcipan masu posuti šećerom u prahu da se ne bi lepilo. Rastanjiti oklagijom, da se dobije "kora" čija je površina dovoljna da sa svih strana lepo obloži tortu. Nije bitno da bude pravilnog oblika, ali debljina treba da je oko 0.5cm ili malo manje. Rastanjenu koricu od marcipana delimično srolati na oklagiju i polako spustiti preko torte. Posebnom alatkom ili rukom lagano pritiskati marcipan i on će se zalepiti sa svih strana. Dobar je trik da se preko marcipana stavi papir za pečenje, pa preko papira, laganim pritiskanjem zalepiti masu za tortu. Višak mase iseći nožem. Tortu ostaviti bar jedan dan da odstoji i prosuši se.
Sastojci: 150g blanširanih i oljuštenih badema, 150g prah šećera, malo ružine vode ili sveže isceđenog soka od pomorandže ili jedno belance.