Tuesday, 15 May 2012

Monaška salata

Kupus salata, samo malo drugačija - za promenu.
Najbolje je odabrati glavicu mladog kupusa, srednje veličine. Kupus očistiti, iseći na tanke rezance, posoliti po ukusu i ostaviti da stoji u frižideru oko 1h, a zatim odliti vodu koja se izdvojila. Domaću dimljenu slaninicu ili pančetu iseći na kockice i malo propržiti. Pržene komadiće slanine izvaditi i vruće staviti u činiju sa pripremljenim kupusom. U vruću masnoću koja je ostala u tiganju dodati malo vinskog sirćeta, ostaviti par minuta da vri i vrelo sipati preko kupusa i slaninice.

Salatu posuti biberom, ohladiti i poslužiti uz prepečen hleb, kao poseban obrok, ili kao prilog uz neko drugo jelo.
Ova salata može da se posluži i topla, samo je postupak malčice drugačiji. Salatu ne treba ohladiti. Kada se prelije sirćetom koje se kratko kuvalo sa masnoćom od prženja slanine, poklopiti i ostaviti da stoji 5min. Ocediti sirće i mast u tiganj i staviti da ponovo provri. Preliti kupus kao prvi put. Ovaj postupak treba ponoviti još jednom. Na kraju, toplu salatu posuti biberom i čvarcima (duvan ili običnim). Odmah poslužiti, dok je još topla.
Sastojci: 1 glavica mladog kupusa, 100-200g dimljene slanine, malo vinskog sirćeta, so, biber, čvarci (za toplu varijantu).

No comments:

Post a Comment