Wednesday, 6 April 2011

Dudina keks torta

Pripremiti oko 500g kvalitetenog "petit beurre" keksa. Nemojte da štedite na keksu, jer se često dešava da oni jeftiniji budu preterano sipkavi i brašnasti... Ne bih da zvuči kao reklama, ali Štark i Kraš su na našem tržištu ipak neprevaziđeni. Količina potrebnog keksa zavisi od veličine komada i dimenzija pleha koji koristite.
Za slaganje keks torte koristite pleh veličine oko 25x40cm ili takozvani "đuveč".


Za fil je potrebno penasto umutiti 4 cela jaja sa 300g šećera. Kada je umućeno, dodati 200ml mleka, 2 kašike brašna i sve ovlaš izmešati. U masu od jaja staviti 6 izlomljenih štangli crne čokolade, sve ovo kuvati na pari uz neprekidno mućenje žicom. Kada je fil gust, lepo ukuvan, ostaviti ga da se potpuno ohladi. Na kraju, u ohlađen fil dodati 400g umućenog putera.

Keks umakati u mleko (ne treba ga dugo natapati) i slagati naizmenično: keks, fil... Treba da bude 3 reda keksa. Tortu premazati filom i odozgo. Ako Vam se učini da nema dovoljno fila i za odozgo, možete ostaviti poslednji sloj da bude sloj keksa ili napravite glazuru od čokolade, pa njom prelijte tortu. Još jedna opcija je da se odozgo premaže fil u tankom sloju, a zatim obilno pospe kakao prah.

Torta treba da odstoji u frižideru najmanje nekoliko sati, a najbolje je seći je sutradan - kada keks smekša. Više volim da je sečem na manje parčiće, kao sitne kolače. Mada, ukućani ipak više vole veliko parče veličine celog ili čak i dva keksa.

Da se razumemo, keks torta ne spada u kategoriju pravih, klasičnih torti. Ipak, ima svoje posebno mesto kada treba izabrati: "Šta ćemo slatko da napravimo?". Ukusna je, brzo se priprema, ne zahteva naročitu veštinu, svi je vole...

Sastojci: oko 500g kvalitetnog pti ber keksa, 4 cela jaja, 300g šećera, 200ml mleka, 2 kašike brašna, 6 štangli crne čokolade, 400g putera.

1 comment:

  1. Ukoliko Vam se 400g putera učini kao veliki trošak, slobodno dodajte samo 250g. Ništa nećete pokvariti.

    ReplyDelete