Friday 19 August 2011

Salata od celera i šampinjona

Marinirane šampinjone (iz tegle) dobro ocediti i iseckati na manje komade, ne preterano sitne. Svež koren celera oljuštiti, pa narendati. Nekoliko komada paradajza oljuštiti, odstraniti semenke, iseckati na kocke. U malo veću posudu zgodnu za mešanje staviti pripremljene šampinjone, celer, paradajz, dodati iseckan čen belog luka, malu glavicu crnog luka iseckanu na rebarca, iseckan peršunov list. Preliv napraviti tako što se žicom ili viljuškom umuti ulje, limunov sok, senf, so, biber, kašičica šećera. Količinu sastojaka za preliv dodati po ukusu (obavezno ga treba probati kada se umuti). Ovim preliti salatu, lagano izmešati, izručiti u posudu za posluženje i ukrasiti lepim, svežim peršunovim listićima.

Narendan koren celera brzo potamni. Da se to ne bi desilo, potrebno je poprskati ga sa malo limunovog soka. Ista napomena važi i za rendane jabuke.

Sastojci: marinirani šampinjoni (tegla oko 700g), 1 koren celera srednje veličine, nekoliko komada paradjza, 1 čen belog luka, 1 mala glavica crnog luka, svež peršunov list; za preliv - ulje, limunov sok, senf, so, biber, kašičica šećera.