Monday 12 April 2010

Jagnjeća sarmica

Jagnjeća sarmica jedan je od specijaliteta srpske kuhinje. Sprema se od iznutrica i "maramice". Najbolje je da u obližnjoj mesari zamolite da Vam pripreme sve što je potrebno za spremanje jagnjeće sarmice. Iznutrice kuvajte na umerenoj temperaturi u slanoj vodi, dugo, da potpuno smekšaju. Kada su skuvane, ocedite ih i iseckajte na manje kocke (oko 0.5cm). Jagnjeću maramicu ne treba kuvati - samo je ostavite da odstoji malo u hladnoj vodi, a zatim je rasporedite po dnu i stranicama manje okrugle vatrostalne činije, ali tako da ostavite jedan deo i za odozgo.
Iseckati na kockice jednu glavicu crnog luka, posoliti, propržiti da luk postane staklast, pa dodati iseckane iznutrice i još par minuta propržiti. Skinuti sa ringle, dodati šoljicu pirinča, biber i kašičicu aleve paprike. Sve ovo izručiti u vatrostalnu činiju obloženu maramicom.

Žicom umutiti 3 jaja sa oko 700ml mleka i malo soli. Deo ovog preliva sipajte preko mase od iznutrica, zatim poklopiti maramicom i zaliti ostatkom preliva. Sarmicu peći na 170 stepeni da se lepo ukrčka (nema više tečnosti) a maramica porumeni i postane krckava.

Jagnjeću sarmicu služiti vruću uz kiselo mleko.

Sastojci: jagnjeće iznutrice i maramica, 1 šoljica pirinča, 1 glavica crnog luka, so, biber, aleva paprika, 3 jaja, oko 700ml mleka.