Monday 8 August 2011

Rižoto sa čokoladom

Rastopiti komad putera na umerenoj temperaturi. Po dužini preseći šipku vanile i tupom stranom noža sastrugati semenke pa ih ubaciti u zagrejan puter (staviti i celu šipku vanile iz koje su sastrugane semenke) i kratko propržiti da bi puter lepo upio aromu. Može se dodati i malo cimeta, par listića svežeg ruzmarina. Zatim dodati 2-3 šoljice pirinča (veličine kao za crnu kafu), 150ml belog vina, 500ml mleka. Rižoto kuvati na umerenoj temperaturi uz često mešanje. Kada tečnost ispari, dodavati u porcijama po malo mleka uz stalno mešanje i tako sve dok se pirinač potpuno ne skuva i bude mekan. Na kraju dodati nekoliko kašika šećera - po ukusu. Krajnji rezultat je kremast rižoto (ni voden, ni suv). U vruć pirinač dodati 100g bele čokolade izlomljene na komade, promešati i izliti na veliku tacnu ili u posudu za služenje. Dok je rižoto još vruć, odozgo posuti sa dosta nastrugane crne čokolade.

Sastojci: komad putera, 1 šipka vanile, 2-3 šoljice pirinča, 150ml belog vina, 500-700ml mleka, 100g bele čokolade, šećer, crna čokolada za posipanje.