Friday, 9 September 2011

Šarlota Šantili sa malinama (Charlotte Chantilly)

Reč je o desertu koji se ne peče, osim ako želite da napravite domaće piškote. Za pripremu nije potrebno puno vremena ali je zato potrebno nekoliko sati da se dobro ohladi. Ovako...

Ukoliko nemate specifičan kalup za Šarlotu, odaberite dublju šerpu prečnika oko 20cm. I ovde ima jedna napomena, Šarlotu možete da izvadite iz kalupa (izvrnete posudu), a možete da je složite direktno u posudu za serviranje, staklenu činiju ili čaše za desert (u ovom slučaju ne vadi se iz posude).

Prvo treba napraviti pire od oko 400-500g malina. Ako se koriste sveže maline, treba ih dobro oprati, osušiti pa tek onda propasirati kroz cediljku jer se na taj način odstrane semenke. Za ovaj desert mogu da se upotrebe i smrznute maline, odmrznute i dobro oceđene pre nego što se ispasiraju.

Dno posude obložiti masnim papirom za pečenje, tako da se ne penje uz zidove. Piškote nakvasiti mlekom. Ne preterivati. Najbolje je za kvašenje piškota upotrebiti "perušku" ili četkicu. Ovako pripremljene piškote uspravno poređati uz ivicu posude, ne i dno. Dovoljno je duplo pakovanje Štarkovih piškota - ovo sad zvuči kao reklama, mada ne bi trebalo. U svakom slučaju piškote treba da su sveže, sa lepom koricom, suve i nežne iznutra. Možete i sami da ih napravite. Recept ću napisati drugom prilikom za one koji žele da se pozabave pravljenem domaćih piškota.

Penasto umutiti 8 žumanaca sa 2/3 šolje šećera u prahu. Za meru koristiti šolju za belu kafu zapremine 250ml. Ovako umućena žumanca kuvati na pari uz neprekidno mešanje sve dok se krem ne zgusne (vidi se dno posude kada se prevuče varjačom). Krem treba dobro ohladiti.

Tek kada je krem potpuno hladan, čvrsto umutiti 500ml slatke pavlake. Ukoliko ne možete da nađete mlečnu, može da posluži i biljna pavlaka.

Pire od malina izručiti u ohlađeni krem od žumanaca, dodati i umućenu slatku pavlaku pa sve lagano izmešati da se dobije ujednačen krem. Krem izručiti u posudu obloženu piškotama. Krajeve piškota koji vire treba iseći. Piškote nakvašene mlekom poređati preko krema, tako da se pokrije cela površina. Posudu pokriti folijom i odložiti u frižider na najmanje 6 sati ili preko noći. Ako Vam se žuri, posudu stavite u zamrzivač na 2-3 sata. Neposredno pre služenja, nožem treba proći oko zidova posude, za slučaj da se nešto zalepilo, poklopiti tacnom i izvrnuti Šarlotu. Po površini i oko deserta posuti sveže maline.

I još jedan trik za slučaj da niste dobro skuvali krem od žumanaca, pa curi. Dva-tri listića želatina ili kesicu mlevenog, staviti u hladnu vodu da nabubri. Zagrejati dve kašike slatke pavlake da bude mlaka, dodati oceđen želatin i mešati dok se ne rastopi. Dodati u krem od pavlake, malina i žumanaca, dobro izmešati.

Na isti način možete napraviti i Šarlotu od jagoda.

Sigurna sam da Vam je sasvim jasno koliko je delikatna i osvežavajuća ova Šarlota Šantili. Da li je potreban dodatni komentar?!

Sastojci: 400-500g malina (svežih ili smrznutih), veliko pakovanje Štarkovih piškota (ili sveže domaće), malo mleka, 8 žumanaca, 2/3 šolje šećera u prahu, 500ml slatke pavlake, sveže maline za ukrašavanje.

2 comments:

  1. Replies
    1. Hvala! Stvarno je vrlo fin krem... a i nije komplikovano.

      Delete