Tuesday 12 April 2011

Keksići

Od sledećih sastojaka umesiti glatko testo: 800g brašna, 300g šećera, 150g masti, 3 jajeta, 6 kašika kisele pavlake, 1 kesica praška za pecivo, 2 kesice vanilinog šećera ili narendana kora od jednog limuna. Kada ste testo umesili u glatku, ujednačenu masu bez grudvica, potrebno je uviti ga u streč foliju i ostaviti da prenoći u frižideru.

Sutradan, testo provlačiti kroz posebne nastavke u različitim oblicima koji se montiraju na mašinu za mlevenje mesa. Ako nemate ove nastavke, sigurna sam da ih ima neka komšinica koja ih je nasledila od svoje mame ili bake.
U svakom slučaju, možete i rukom da ih oblikujete, pa pritisnete viljuškom, ili da razvučete koru debljine 0.5cm i nekom modlom vadite različite oblike... Кеksiće pažljivo peći u prethodno zagrejanoj rerni, na 170 stepeni. Pazite, ne smeju da se prepeku. Treba da ostanu bledunjavi.

Da bi bili dekorativniji, jedan kraj pečenog keksa umočite u rastopljenu čokoladu. Poređajte na tacnu, pozovite prijateljicu, skuvajte kafu i uživajte!

Mogu da posluže i kao iznenađenje dragoj osobi, naročito ako su keksići spakovani u lepu kutiju, ukrašenu zanimljivom mašnom od rafije, uz vezu lepog poljskog cveća...

Sastojci: 800g brašna, 300g šećera, 150g masti, 3 jajeta, 6 kašika kisele pavlake, 1 kesica praška za pecivo, za aromu - 2 kesice vanilinog šećera ili narendana kora od jednog limuna.