Wednesday 27 April 2011

Punjeni krompir iz peći

Nekoliko (5-6) lepih, zdravih krompira oljuštiti, prepoloviti, izdubiti i probariti nekoliko minuta - da malo smekšaju.

Za fil je potrebno iseći na kockice 200g domaće barene šunke ili umesto šunke, 100g slanine i 100g suvog vrata. Narendati 200g gaude, praziluk iseći na rezance. Sve ovo povezati sa nekoliko (4-5) kašika kisele pavlake.

Probarene krompire napuniti pripremljenim filom, poređati u podmazanu vatrostalnu činiju ili dublji pleh.
Krompire pažljivo zaliti sa oko 1,5dl neutralne pavlake, posuti parmezanom i peći na 170 stepeni da se lepo zapeku, porumene odozgo. Služiti ih vruće.

Brzo i jednostavno se priprema, može da posluži kao glavno jelo, uz neku salatu, bareno povrće... Može da bude i prilog uz meso spremljeno na različite načine.

Sastojci: 5-6 lepih krompira srednje veličine,200g domaće barene šunke ili 100g slanine i 100g suvog vrata, 200g gaude, 50g praziluka, 4-5 kašika kisele pavlake, 1,5dl neutralne pavlake, parmezan.