Monday 21 November 2011

Kačamak na nekoliko načina

Kačamak - tradicionalno jelo od kukurznog brašna. Diljem Balkana sreće se pod raznim imenima: kačamak, pura, palenta, žganjci, mamaliga. Na mojoj trpezi jedno je od omiljenih jela za porodični doručak ili večeru u hladne zimske dane... Tada se svi okupe oko vrućeg kačamaka.

Skuvati kačamak ovako: U neku staru šerpu sa debljim dnom staviti oko 3 šolje vode i dve kašičice soli. U ključalu vodu polako, uz neprekidno mešanje žicom ili varjačom, izručiti šolju kukuruznog brašna.
Smanjiti temperaturu i ostaviti da se lagano kuva bar 30min, uz povremeno mešanje. Na kraju kuvanja, kačamak treba da bude gust i da se prilikom mešanja odvaja od zidova posude. Ukoliko Vam se učini da je suviše gusto, u toku kuvanja može da se doda po malo vode. Treba biti jako oprezan prilikom mešanja kačamaka jer može da prsne i opeče. Zato ga treba intenzivno mešati varjačom i u toku kuvanja ostaviti varjaču u šerpi, jer na taj način para odlazi uz dršku, sprečava formiranje "vulkančića". Naravno, količinu uvek možete prilagoditi potrebama.

Daleko brža varijanta je skuvati instant palentu, prema uputstvu sa pakovanja, koja bude gotova za nekoliko minuta.

U oba slučaja, ne brinite za šerpu. Treba je naliti vodom i ostaviti da odstoji neko vreme i onda se lako opere.

Vruć kačamak možete poslužiti na razne načine...
- Izručiti u dubok tanjir, pošećeriti i naliti mlekom.
- Izručiti u dubok tanjir i naliti jogurtom.
- U tiganju zagrejati nekoliko kašika masti, izručiti vruć kačamak i uz mešanje kratko propržiti, pa odozgo namrviti sir.
- Kačamak izručiti na plići veliki tanjir. Propržiti slaninicu, pa rastopljenu masnoću i komadiće slanine izručiti preko vrućeg kačamaka. Kao prilog može da posluži kisela pavlaka.
- Preko vrućeg kačamaka može da se stavi nekoliko kašika kajmaka, čvarci...

Ipak, ja glasam za Kačamak na masti, sa sirom!!!

I još jedna napomena. Kačamak može da se upotrebi i hladan, umesto hleba, uz razna jela od mesa, sa različitim prelivima. Dok je vruć, treba ga izliti u sloju debljine 1-2 cm na ravnu tacnu. Kada se ohladi i stegne, može se vaditi okruglom modlom. Žuti kolutovi izgledaće izuzetno dekorativno na tanjiru, uz povrće raznih boja, komade mesa u saftu...

Sastojci: kukuruzno brašno ili palenta, so i prilozi po ukusu.