Monday 18 April 2011

Saher torta (Sacher)

Ukoliko planirate da napravite Saher tortu, imajte na umu da pre služenja treba da odstoji bar jedan dan!!!

Penasto umutiti 150g putera i 120g šećera u prahu. U masu od putera dodavati, jedno po jedno, 6 žumanaca ne prekidajući mućenje. Na kraju dodati 150g rastopljene kvalitetne crne čokolade (70% kakao) i kašiku kvalitetnog ruma, pa sve lagano izmešati varjačom. Ako baš ne volite aromu ruma, možete i da ga izbegnete.

U drugom sudu, posebno umutiti 3 belanca sa prstohvatom soli. Kada su belanca umućena u čvrst šne, dodati 35g šećera u prahu i još malo mutiti. U belanca, zatim, dodati 120g brašna - ovlaš izmešati varjačom.

Masu od belanaca izručiti u masu od putera, pa sve zajedno lagano izmešati - sipati u dublji okrugli pleh prečnika oko 25cm (naravno, podmazan mašću i posut brašnom). Tortu peći polako, na 170°C. Korica je malo deblja i trebaće joj više vremena da se ispeče. U toku pečenja, povremeno proveriti da li je korica pečena u srednjem delu (tako što ćete bocnuti čačkalicom ili viljuškom - ako ostanu čiste kada ih izvučete, znači da je gotovo). Kao i za sve torte, i u ovom slučaju važi pravilo da koricu ne smete prepeći da bi bila sočna. Ako koristite malo veći okrugli pleh (oko 30cm), potrebno je napraviti duplu meru. U svakom slučaju, količinu prilagodite veličini pleha. Bitno je da saher torta bude debela oko 4-6cm.

Pečenu tortu premazati sa 75g zagrejane marmalade od kajsije ili šipka. Bitno je da bude bez ljuski i komadića voća. Takođe, koricu možete preseći na pola, horizontalno, pa po sredini namazati deblji sloj marmelade i preklopiti drugom polovinom. Ako se odlučite za ovu varijantu, za sečenje upotrebite oštar reckasti nož sa dužim sečivom (kao nož za sečenje hleba). Secite tako što ćete slobodnom rukom pridržavati gornji deo torte i laganim kružnim pokretima okretati tacnu na kojoj se nalazi. Samo strpljivo i polako! Na ovaj način dobićete prilično ujednačeno isečenu koricu.

Saher tortu preliti čokoladnom glazurom. Ostaviti da odstoji bar jedan dan i služiti uz umućenu slatku pavlaku.

Glazura: 120g šećera, 2 kapi maslinovog ulja, 4 kašike vode, staviti da proključa i kuvati 1min. U to dodati 120g grubo rendane kivalitetne crne čokolade i mutiti dok se masa ne izjednači.

Ja uvek napravim moju omiljenu glazuru, tako što na pari (uz mešanje) rastopim 125g putera, sa 120g crne čokolade, 3 kašike prah šećera i 3 kašike mleka.

Bitno je da odozgo glazura bude izlivena u malo debljem sloju i sa strane (koliko se zadrži). Nema potrebe opterećivati se time da glazura bude savršena, što je teško postići u kućnim uslovima. Zapravo moguće je, ali uopšte se ne isplati.

Ovako to rade u poslastičarnici: Tortu postave na rešetku iznad posebno konstruisanog kanala gde se sakuplja čokolada koja iscuri (da bi se ponovo upotrebila). Glazuru zahvate ogromnom kutlačom (zapremine oko 1l), iz velike posude sa puuuno pripremljene čokoladne glazure, izruče je u jednom potezu preko torte (tako da je lepo prekrije sa svih strana), ostave da se stegne, a višak otkaplje.

Saher tortu ne treba ničim ukrašavati.

Sastojci: 150g putera, 150g šećera u prahu, 6 krupnih svežih jaja, 150g kvalitetne crne čokolade (70% kakao), 1 kašika kvalitetnog ruma (ne mora), 120g brašna; Za premazivanje - 75g marmalade od kajsije ili šipka bez ljuski i komadića voća; Za glazuru - 120g šećera, 2 kapi maslinovog ulja, 4 kašike vode, 120g kivalitetne crne čokolade; Za prilog - 250ml slatke pavlake.