Tuesday, 16 February 2010

Pilav

Zagrejati u tepsiji ulje(da pokrije dno), iseckati na rebarca dve veće glavice crnog luka, posoliti (ili dodati začin od suvog povrća) i propržiti na umerenoj vatri tako da postane "staklast". Zatim dodati pirinač i još malo pržiti, dok pirinač ne počne da se lepi za dno. Voditi računa da ne preterate sa količinom pirinča, pošto pilav treba da bude tanak, dodajte ga toliko da ne pokrije celu površinu tepsije nego oko dve trećine. Skloniti sa ringle, dobro pobiberiti, dodati pileće meso iz supe ili ostatke pečenog pileta, dodati vodu ili supu tako da bude "s prsta" iznad pirinča, promešati i staviti u zagrejanu rernu da se peče na oko 200 stepeni sve dok ne ispari tečnost a po površini se uhvati korica. Služiti uz mileram.


Mrzim pranje sudova, pa zato luk ne pržim u tiganju nego u tepsiji u kojoj se kasnije peče pilav. Pilav je zgodan da se iskoristi meso iz supe ili belo meso pečenog pileta koje najčešće niko ne voli. Spada u jeftinija tradicionalna jela i brzo se sprema.

Sastojci: dve veće glavice crnog luka, ulje, pileće meso iz supe, pirinač (jedna šolja), so, biber, začin od sušenog povrća.

No comments:

Post a Comment