Friday 15 April 2011

Stek sendvič

Nekoliko glavica (2-3) crnog luka iseći na rebarca. Zatim ga izručiti na malo zagrejanog ulja, posoliti i lagano pržiti na umerenoj temperaturi. Luk treba potpuno da smekša, da bude lepljiv, slatkast i dobije braonkastu boju. Kada je skoro gotov, dodati bibera po ukusu i poprskati ga sa malo sirćeta (balzamsko ili vinsko). Pred sam kraj prženja, umesto sirćeta možete slobodno da dodate kašiku šećera. Šećer će karamelizovati za nekoliko minuta i dobićete prilog "prste da poližeš".

Ovako pripremljen luk volim da upotrebim kao prilog uz roštilj, pečeno meso, da ga dodam u razne vrste sendviča, a odlična kombinacija je da ga za doručak stavite na parče svežeg hleba koje je debelo namazano kiselom pavlakom.

Svinjske ili juneće šnicle (oko 500g) izlupati da budu prilično tanke, posoliti ih, pobiberi, politi uljem i pržiti na običnom ili gril tiganju. Šnicle treba da budu lepo pržene, da porumene sa obe strane. Kada se prevrnu (dok se prži druga strana), preko svake šnicle staviti nekoliko listića kačkavalja. Može da posluži sendvič sir u listićima jer se lepo topi, a može i bilo koji drugi kačkavalj koji se zatekne u frižideru.

Stek sendvič je jedan od dobrih načina da upotrebite ostatke pečenja (pileće, svinjsko...) od prethodnog dana - da se ne baci. U ovom slučaju, potrebno je pečeno meso iseći na male komade i "baciti" ga na zagrejano ulje, pa kratko propržiti - da se zagreje. Listiće kačkavalja rasporediti preko komadića mesa.

Sveže veće kifle, baget, ćabatu, somun... preseći na pola. Na kiflu staviti luk, rukolu (ili drugu zelenu salatu), pa preko toga meso prekriveno kačkavaljem. Drugu polovinu kifle namazati senfom i preklopiti.

Luk, meso, kačkavalj su obavezni sastojci i bitno je da budu topli. Sendvič će biti izuzetan i ako napravite neku drugu kombinaciju priloga (paradajz, kisela pavlaka, krastavčići, sveža ili pečena paprika, kisela pavlaka, majonez…).

Kada poslužite ovakav, bogato napunjen stek sendvič u sobi nastane tajac. Svi se skoncentrišu na uživanje u ukusnim zalogajima, i na sakupljanje komadića koji pobegnu iz kifle na tanjir.

Sastojci: 2-3 glavice crnog luka, so, biber, malo sirćeta (vinsko ili balzamsko) ili kašika šećera, ulje, 500g šnicli (svinjskih ili junećih) ili pečenje "od juče", rukola, senf, 200g kačkavalja, sveže kifle (baget, ćabata, somun, tortilje...), drugi prilozi po izboru.