Monday 17 October 2011

Čips iz moje kuhinje

Deca vole čips, a naročito su ponosni kada im dođu drugari pa ih poslužite čipsom koji ste sami napravili.

Odabrati nekoliko lepih, zdravih krompira srednje veličine. Oljuštiti ih, oprati i ostaviti desetak minuta da odstoje u hladnoj i slanoj vodi. Ukoliko želite, možete krompir obliklovati tako da ima četvrtasti ili drugi oblik - mada uopšte nije bitno. Iseći tanke listiće ljuštilicom i ostaviti da odstoje na papirnom ubrusu ili kuhinjskoj krpi, pokriveni, dok se ulje ne zagreje. U šerpi dobro zagrejati ulje, da bude duboko oko 1cm. Na vrelo ulje spustiti listiće krompira raspoređene tako da pokriju dno šerpe i pržiti bez pervrtanja sve dok ne postanu krckavi - kao pravi čips. Vaditi rešetkastom kašikom na papirni ubrus, da upije višak masnoće a zatim izručiti u ćasu za posluženje i posoliti po ukusu. I tako, pržite u nekoliko tura dok ne napravite željenu količinu.

Čips možete poslužiti i uz neki sos (kečap, majonez, tartar sos, kiselu pavlaku pomešanu sa izmrvljenom fetom...) a može da bude i prilog uz meso, povrće, pečurke.

Vrlo je jednostavno...

Sastojci: nekoliko krompira, so, ulje za prženje.