Thursday 27 October 2011

Kraljica od Sabe (Gateau Reine de Saba)

Kraljica od Sabe je čokoladna torta koja podseća na torte tipa Saher.

Pripremiti odgovarajući pleh prečnika oko 26cm i obložiti ga papirom za pečenje. Staviti 150g kvalitetne crne čokolade da se lagano topi na pari uz dodatak 2 -3 kašike ruma ili skuvane jače crne kafe. Penasto umutiti 150g putera sa šoljom šećera. Za merenje koristiti šolju zapremine 200ml. Zatim dodati 5 žumanaca i nastaviti sa mućenjem da se izjednači. U drugoj posudi umutiti čvrst šne od 5 belanaca sa prstohvatom soli. U čvrst šne dodati 2 kašike šećera i još malo mutiti.

Otopljenu čokoladu dodati u umućen puter sa šećerom, zatim dodati šolju sitno samlevenih badema (ne moraju prethodno da se blanširaju), dodati 1-2 kašičice ekstrakta badema (nije neophodno), četvrtinu šnea od belanaca i sve lagano mešati varjačom ili plastičnom spatulom. Kada se izmeša, dodati ostatak belanaca, 2/3 šolje brašna - pa sve lepo izmešati da se dobije ujednačena masa.

Masu izručiti u pleh i poravnati. Peći na 170 stepeni. Ne sme da se prepeče!!! Srednji deo torte treba da ostane nedopečen i po malo kremast. Ovaj trenutak ćete najlakše "uloviti" ako bocnete koru viljuškom ili žicom. Na oko 5cm od ivice, viljuška treba da bude čista kada je izvučete, a kada bocnete u centar, treba da ostane malo testa na viljuški. Mislim da je ovo prilično detaljno uputstvo o tome kako da ispečete tortu.

Kada je kora pečena, ostavite je desetak minuta da se prohladi u plehu. Zatim, za svaki slučaj, prođite tankim nožem oko ivica, poklopite tacnom odgovarajućeg prečnika i izvrnite.

Kada se torta dobro ohladi, nakon 1-2h, preliti je čokoladnom glazurom i ukrasiti bademima.

Glazura: na pari rastopiti 30-50g kvalitetne crne čokolade, dodati kašiku ruma ili skuvane jače crne kafe, a kada se otopi spustiti 3 kašike putera, sve dobro izmešati da se i puter lepo rastopi.

Sastojci: 150g putera, 150 kvalitetne crne čokolade, 2 - 3 kašike ruma ili skuvane jače crne kafe, 1 šolja šećera, 5 jaja, 2 kašike šećera, 1 šolja sitno samlevenih badema (ne moraju prethodno da se blanširaju), 1-2 kašičice ekstrakta badema (nije neophodno), 2/3 šolje brašna.
Za glazuru: 30-50g kvalitetne crne čokolade, 1 kašika ruma ili skuvane jače crne kafe, 3 kašike putera.