Sunday 6 March 2011

Testo za tart, prhko

Izmesiti 250g putera, 200g prah šećera, prstohvat soli, 500g brašna i 4 žumanceta, tako da se smesa sjedini, a onda dodati 4 kašike hladnog mleka ili vode. Lagano, rukom umesite glatko testo bez grudvica. Od testa formirati valjak, obmotati ga samolepljivom folijom i ostaviti u frižideru da "odmori" bar 1h. Da biste testom što jednostavnije obložili modlu za tart, treba ga seći na kolutove debljine oko 5mm. Kolutove poređati po dnu modle i uz ivicu, kao slagalicu, a onda prstima lagano pritiskajući doterati ivice i popuniti praznine. Ovako je mnogo jednostavnije nego razvlačiti testo oklagijom pa ga rastanjeno prebacivati u pleh. Kada je masa formirana u plehu, odložiti je u zamrzivač na još 1h.

Od pripremljene mase napraviti dve korpice. Drugu korpicu možete čuvati, nepečenu, u zamrzivaču i upotrebiti je drugi put.

Korpicu za tart izvaditi iz zamrzivača i tako zaleđenu peći na 180 stepeni, petnaestak minuta, da dobije lepu svetlu boju. Pazite, ne sme da se prepeče, nego treba da ostane bleda!!! Ako priremljenu korpicu samo izvadite iz zamrzivača, i gurnete je u zagrejanu rernu - ivice neće pasti. Zato nije neophodno pribegavati onoj caki da se testo za tart pokrije papirom za pečenje i pospe zrnima pasulja pre nego što se stavi u rernu.

Pečenu korpicu možeti filovati na različite načine - nekuvanim čokoladnim filovima, voćnim sa maskarponeom, filovima koje je potrebno dodatno zapeći (u ovom slučaju, testo treba zapeći do pola, izvaditi, nafilovati i vratiti da se dopeče)

Sastojci (za dva pleha za tart prečnika 30cm): 250g putera ili margarina, 200g šećera u prahu, prstohvat soli, 500g brašna, 4 žumanceta, 4 kašike hladnog mleka ili vode.