Thursday, 10 November 2011

Ajmokac

Zaboravili ste na ajmokac??? Još jedna ukusna kombinacija zgodna da se upotrebi ne baš omiljeno "belo meso iz supe".

Skuvati supu od cele kokoške ili pilećih grudi, na klasičan način - dok se meso potpuno ne raskuva i lako se odvaja od kostiju. Bareno meso iseći na krupnije komade. U šerpi odgovarajuće veličine na komadu putera (ili na malo ulja) kratko propržiti sitno iseckan čen belog luka i dodati 2-3 kašike brašna, promešati. Zatim naliti sa nekoliko kutlača supe (da ne bude suviše retko), neprestano mešati jer sos treba da ima glatku strukturu. Kada počne lagano da ključa spustiti komade mesa, posoliti i ostaviti da se krčka dvadesetak minuta. Ako Vam se učini da je suviše gusto, ajmokac treba razrediti dodavanjem supe ili vode. Kada je gotovo, skloniti sa ringle i dodati malo sirćeta ili limunovog soka - po ukusu.

Ajmokac poslužiti uz baren krompir, obareno razno povrće (grašak, karfiol, brokoli), pire, njoke, pirinač...

I još jedna napomena: supu skuvajte od veće količine mesa. Bareno meso možete iseći na odgovarajuće komade, podeliti u nekoliko porcija, spakovati u zamrzivač i upotrebiti drugi put. Ne može baš da stoji nekoliko meseci, ali desetak dana mu ništa neće smetati. Isto važi i za supu. Podelite je u porcije od oko 1l, zamrznite i u toku nedelje samo zakuvajte rezancima, knedlama ili pretvorite u čorbu, dodavanjem bešamela.

Sastojci: bareno živinsko meso, 1 čen belog luka, komad putera ili malo ulja, 2-3 kašike brašna, so, malo sirćeta ili limunov sok

2 comments:

  1. Ovo je moja baka pravila za slavu i preslave i kao dete sam ga uvek volela jer mi je mirisao na beli luki.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I mene nešto uhvatila nostalgija, pa sve kuvam bakina jela.

      Delete