Monday, 6 February 2012

Fokača (focaccia)

Fokača je tanak, aromatičan, italijanski hleb. Ima oblik pljosnate pogače. Priprema se od klasičnog hlebnog testa, koje se zatim aromatizuje po ukusu.

Staviti 40g kvasca, 30g meda ili kašiku šećera u 300ml mlake vode da se rastopi. U vanglu staviti 1kg belog brašna (ili 500g belog brašna + 500g kukuruznog brašna) i napraviti udubljenje. U udubljenje izručiti vodu sa rastopljenim kvascem, dodati još 320ml mlake vode i 2 kašičice soli. Rukama mesiti testo dok ne postane glatko i počne da se odvaja zidova posude.
U vangli formirati loptu od testa, posuti je brašnom, zaseći oštrim nožem po površini u obliku krsta, pokriti vlažnom krpom i ostaviti na toplom da naraste. Testo treba da naraste tako da se udvostruči zapremina, a to traje 45min-1h. Zatim premesiti testo, izručiti ga na brašnom posutu radnu površinu i podeliti na dva ili četiri dela. Izaberite da li ćete napraviti dve veće ili četiri manje fokače. Testo rastanjiti oklagijom ili rukom na debljinu od oko 1,5cm, ne treba da bude pravilnog okruglog oblika - neka bude rustično. Formiran hleb spustiti u pleh koji je prethodno podmazan mašću i posut kukuruznim brašnom ili palentom. Fokače odozgo, po celoj površini premazati odabranim filom, prstima gusto izbockati testo da se naprave karakteristična udubljenja. Možete pripremiti četiri različita fila i svaki hleb premazati drugim. Fokača treba da odstoji pre pečenja u plehu, na toplom mestu, još oko 30-45min, pri čemu će narasti do potrebne debljine od oko 3cm. Peče se na najvišoj temperaturi (250°C) - po ukusu, da bude manje ili više reš.

Pečenu fokaču, čim se izvadi iz rerne dok je još vrela, treba poprskati hladno ceđenim, nerafinisanim maslinovim uljem, ili je premazati uljem koristeći četku. Ako imate pri ruci malo krupne morske soli, pospite hleb, ali ne preterano. Ostavite je da se prohladi par minuta, isecite na trake debljine oko 3cm.

Fokaču je najbolje poslužiti dok je još topla, uz neko dobro crno vino, pivo, ili uz jogurt, kiselo mleko, sir, kajmak... Mada, može da se upotrebi i hladna, za sendviče sa pršutom i zelenom salatom.

Filovi:
Filovi za fokaču mogu biti raznovrsni, a možete napraviti sopstvenu omiljenu kombinaciju. Najčešće se upotrebljavaju marinirani sušeni paradajz, čeri paradajz, seckane crne ili zelene maslinke, sveže začinsko bilje (bosiljak, ruzmarin, majčina dušica...), začinjena ulja, neki zanimljivi sirevi (stari suvi sir).

Evo nekoliko predloga!

Fil 1 - Sa bosiljkom
Sitno iseckati jedan čen belog luka, dodati iseckan svež bosiljak i izmešati sa kvalitetnim maslinovim uljem. Dodati malo limunovog soka, so, crni biber, iseckan čili.

Fil 2 - Sa prženim crnim lukom
Tri glavice crnog ili crvenog luka iseći na rebarca i posoliti. Pržiti na malo ulja, na jakoj vatri, uz neprekidno mešanje da postane staklast. Zatim dodati kašiku šećera da karamelizuje. Kada je luk dobio lepu braon sipati kašiku-dve vinskog ili balzamskog sirćeta, malo bibera i još malo propržiti da ispari višak tečnosti. Ohladiti. Ovim premazati hleb, komadiće slaninice rasporediti po površini hleba i sve posuti majčinom dušicom ili ruzmarinom.

Fil 3 - Sa krompirom
Nekoliko krompira narendati, spustiti na minut u kipuću vodu i ocediti. Krompirima dodati naseckan svež ruzmarin, kvalitetno maslinovo ulje, malo soli i promešati.

Fil 4 - Osnovna kombinacija
Kvalitetno maslinovo ulje i svež ruzmarin.

Ako nije sezona svežeg začinskog bilja ili niste u mogućnosti da ga nabavite, može da prođe i sušeno.

Sastojci: 40g svežeg kvasca (jedna kocka), 1kg brašna (ili 500g belog brašna+500g kukuruznog brašna), 620ml mlake vode, 1 kašika šećera (ili 30g meda), 2 kašičice soli, sastojci za odabrani fil.